Mănîncă simplu, sănătos şi ieftin!

De ce trebuie să mâncăm simplu? Cu cât mâncarea e mai e mai simplă ( mai puţin prelucrată, gătită, din ingrediente puţine şi compatibile ...), cu atît digestia va fi mai uşoară. Pentru a prelucra mâncare gătită, ultraprocesată ( chimic, termic...) şi care conţine ingrediente multe şi diferite, organismul nostru consumă foarte multă energie, uneori mai multă decît obţine de fapt din acea mîncare( ceea ce duce la cancer într-un final) Asta pentru că pentru a digera toate cele are nevoie de tipuri diferite de enzime, fiecare aliment necesită un timp specific pentru a fi digerat (dacă carnea şi ciupercile rămân mai mult în tractul digestiv, fructele sunt mai uşoare şi dacă le consumăm împreună, fructele fermentează, de aici gaze, senzaţie de greutate în stomac, balonare etc) şi din multe alte motive ne spun specialiştii în nutriţie. Ideea e că mâncare trebuie să fie cât mai simplă, cât mai naturală. Iar o astfel de mâncare este sănătoasă, simplu de preparat şi ieftina! Mai ales acum, cînd sunt fructe şi legume în piaţă.
Vom vorbi mai mult despre digestie, alimente crude şi compatibilitatea alimentelor. Astăzi vă dau doar un exemplu: sucuri. Sucurile sunt benefice pentru organism datorită efectelor antioxidante, vitaminizante, hidratante ( fructele şi legumele conţin apa vie!)... Nu faceţi sucuri foarte complexe, folosiţi doar cîteva ingrediente şi diversificaţi cît mai mult de la o zi la alta.
Foarte bune la gust sunt combinaţiile: măr cu morcov, măr cu dovleac ( în poză), măr cu morcov şi sfeclă( mai puţină decît celelalte ingrediente). Cu măr de fapt merge orice, punem măr mai mult şi mai puţin ingredientele pe care vrem să le includem dar nu sunt gustoase: ţelină( ţelină şi castravete pentru un suc revigorant), varză, tot felul de legume, aproape toate au indicaţii terapeutice. Puteţi adăuga şi suc de lămaie dacă nu vă place gustul sucului.
Un astfel de suc costă în mediu 1,5 Ron ! Comparaţi cu sucurile din comerţ. Iar acestea nu doar nu au nici o valoare nutritivă (vitaminele şi enzimele se distrug la tratament termic), dar chiar ne fac rău din cauza aditivilor(inevitabil!) şi procesării. Atenţie însă, sucurile pe care le preparaţi trebuie să le consumaţi în maxim cîteva ore, dupa aceea şi acestea îşi pierd din calităţile nutritive.
Nu distrugeţi principiile active! Consumaţi crud şi proaspăt.

Comentarii

Postări populare