Trecere la alimentaţie naturală şi adevărurile lui Buddha

Atunci cînd aud de raw food, hrana vie sau alimentaţie naturală, oamenii se gîndesc că e ceva imposibil de realizat, că e foarte greu şi că ar provoca chiar consecinţe grave pentru organism o astfel de trecere. Toate acestea sunt prejudecăţi şi sunt prejudecăţi cauzate de INERŢIE şi DEPENDENŢĂ. Nu există nici un studiu care să demonstreze că vegetarienii sau crudivorii ar suferi de ceva în plus faţă de oamenii cu alimntaţie obişnuită. Ba din contra, există multe studii care demonstrează că veganii fac mult mai rar cancer si că trăiesc mai mult. NU există nici o problemă în trecerea noastră la o alimentaţie naturală în afara barierei psihologice. Aceasta se manifestă sub două aspecte: inerţie şi dependenţă. Majoritatea oamenilor nu sunt liberi şi conştienţi în totalitate. Ei preferă să li se spună ce trebuie să facă: cum să mănînce, ce pastile să ia, cum să trăiască, ce decizii să ia...De ce oamenii preferă să li se spuna? Pentru că este mai uşor decît să iei decizie tu, decît să fii responsabil pentru orice acţiune pe care o faci.. E mai uşor să spui: aşa mi s-a spus, aşa am crescut sau am fost educat, aşa se face...Nu doar preferăm să ni se spună, dar inclinăm să optăm pentru lucruri care nu produc schimbări. Orice facem totul rămîne de fapt pe vechi, căci nu-i aşa, dacă un lucru aduce o schimbare radicală este periculos, implică o decizie şi responsabilitate din partea noastră.

A doua barieră psihologică este dependenţa, care e de fapt stâns legată de inerţie. Vrem ca lucrurile să rămână cum au fost şi suntem dependente de ele. Dependenţă fizică, psihică şi mintală faţă de mîncare, droguri ( printre care nu doar alcoolul şi tutunul, dar şi zahărul, carbohidraţii etc), de stilul nostru de viaţă, tabieturi, gusturi...Acesta este un argument frecvent şi facil: Nu cred că pot să fiu suta la suta crudivor, imi plac aşa de mult nu stiu ce chestii, sunt un pofticois, Vai, nu pot trai fara carne...! Ba poţi, totul este o chestiune de obişnuinţă, gusturile se formează şi se educă. Aşa cum 30 de ani ai invăţat să mănînci într-un fel, la fel poţi de acum încolo, printr-o schimbare de optică, să te înveţi să mănînci şi să trăieşti în alt fel.

Dacă sunteţi în dubii în ceea ce priveşte alimentaţia voastră, luaţi în consideraţie următoarele:
1. NU schimbaţi dieta doar pentru că v-a spus doctorul sau nu stiu cine. Schimbaţi-o doar atunci cînd sunteţi ghidat după principii clare. Atunci cînd ştii de ce şi pentru ce o faci, nu este doar corect, dar şi mai uşor. Citiţi mult! Şi luaţi decizia în funcţie de un principiu stabil.
2. Urmaţi sfatul lui Buddha. Cele 4 adevăruri ale lui Buddha sună cam aşa:
  1. Suferinţa există. Totul este suferinţă
  2. Suferinţa are o cauză: ataşamentul faţă de lucruri care nu dăinuie
  3. Suferinţa incetează atunci cînd găsesti principii stabile
  4. Calea nobilă cu 8 braţe: opinii corecte, inetntii corecte, vorbire corectă, mijloace de existenţă cirecte, efort corect, acţiune corectă, concentrare corectă
Eu cred că putem trata şi problema alimentaţiei şi igienei naturale din punct de vedere al ataşamentului şi atunci cînd ne este greu să facem schimbarea( fie ea şi pas cu pas, căci tot Buddha a spus că cea mai bună cale este Calea de mijloc ) ne-ar ajuta să ne reamintim nouă înşine că acest ataşament faţă de lucruri nesemnificative şi trecătoare ne face dependenţi, mai puţin liberi şi ne îndepărtează de lucrurile care contează cu adevărat, care ne ajută să creştem.

Dacă chiar vrem să schimbam alimentaţia naostră o putem face. Noi ne controlăm corpul şi simţurile: ne putem convinge pe noi înşine că alimentele crude au gust mai bun( chiar aşa este) şi să simţim acest lucru în timp, ne putem face mîncare asemănătoare cu cea din bucătărie tradiţională ( aşa fac majoritatea) şi să ne convingem că au acelaşi gust, ne putem repeta de atîtea ori că carnea este toxică, încît să ne fie greaţă cînd o vedem...Suntem ceea ce gîndim şi ceea ce credem, ne programăm în fiecare zi în funcţie de crdinţele sau prejudecăţile noastre. De ce nu am putea să ne reprogramăm conform alegerilor noastre conştiente?

Comentarii

Postări populare