Emoţii dăunătoare şi emoţii vindecătoare

În ,, Emoţii vindecătoare'' (Dialoguri cu Dalai Lama despre raţiune, emoţii şi sănătate), renumitul psiholog Daniel Goleman aduce dovezi ştiinţifice noi care demonstrază că emoţiile sunt foarte importante pentru sănătatea noastră.
Sentimentele şi emoţiile negative ca stresul, depresia, furia, frica, ostilitatea, tristeţea, autocompătimirea, sentimentul de vinovăţie, starea de agitaţie şi anxietate acţionează distructiv asupra organismului nostru. S-a demonstrat că acestea influenţează în primul rînd sistemul imunitar şi cel cardiovascular. Persoanele furioase şi ostile prezintă foarte des, după o anumită vîrstă, blocaje ale arterelor şi sunt predispuse la atac de cord. Un acces de furie poate scădea eficienţa inimii, ceea ce înseamnă o scădere periculoasă a fluxului de sînge care trece prin inimă. Persoanele care au des stări de tristeţe, depresie, anxietate, stres au un număr mai mic de celule imunitare şi astfel sunt mai predispuse spre diverse boli, inlusiv cancer.
Eu am observat că stresul slăbeşte imunitatea încă din timpul şcolii, atunci cînd aveam examene în timpul iernii era o regulă să răcesc exact în acea perioadă. Sau putem să ne gîndim la copiii mamele cărora sunt exagerat de grijulii şi îi înfofolesc temîndu-se mereu că vor răci. Vor răci cu siguranţă, spre deosebire de copiii vecinilor ,,iresponsabili'' care îi lasă pe copiii lor să alerge desculţi, căci această frică nevrotică se transmite şi copilului.
Stările de calm, relaxare, optimismul, încrederea, sentimentul că suntem capabili să stăpînim situaţia, fericirea, bunăvoinţa, iubirea întăresc imunitatea prin creşterea numărului celulelor T. Se pare că oamenii predispuşi spre emoţii pozitive şi care cunosc un mod de a se relaxa (de exemplu cu ajutorul meditaţiei) se îmbolnăvesc mai rar, organismul lor se luptă mai uşor cu boli grave, precum cancer.



sursa imagine www.sodahead.com

Comentarii

  1. De ce nu spui si faptul ca emotiile, fie ele pozitice sau negative, sunt generate de anumite dereglari hormonale. Deci uneori apar dereglari hormonale si chiar nu poti sa ai ''emotii pozitive'' (intrebare: cine defineste ca o emotie e pozitiva sau negativa? pentru tine furia ar fi negativa, dar pentru un trib ar fi pozitiva). In aceste situatii trebuie consultat un medic, nu citit carti de colorat. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. alexender, lucrurile sunt relative, dar nici chiar asa :). Hai sa spunem ca e convingerea mea personala ca exista asa principii ca bine si rau, evolutie si involutie etc chiar daca sunt relative, nu absolute daca vorbim de nivel universal. Dar in bucatica asta a mea de viata eu le am implantate in mine, stiu ca e bine sa faci un lucru si nu e bine sa faci altul, stiu ca am gresit pentru ca simt vina, stiu ca am emotii sau ganduri negative pentru ca nu ma simt bine fizic si psihic, pentru ca nu sunt productive si ma blocheaza de la evolutia mea...Dereglarile hormonale influenteaza cu siguranta emotiile noastre, dar eu nu cred ca acest lucru are importanta primordiala. Am credinta puterinca (si de aceea scriu pe blog)ca totul depinde de deciziile noastre si ca putem schimba multe lucruri, indiferent de ce cauza au. Daca cineva are probleme de sanatate care il fac sa se simta mereu rau sau poate traume din copilarie care il fac mereu necajit si nefericit...dar acest individ isi da seama ca nu-i place felul in care este si ca ar vrea sa fie mai sanatos, mai fericit...el poate schimba atitudinea sa fata de anumite lucruri, poate sa-si creeze o ambianta care sa-i ofere emotii pozitive, sa fie cat mai mult alaturi de oameni pozitivi si energici, sa-si gaseseasca tot felul de activitati care ii aduca multa placere...sa-si imbunatateasca starea de sanatate printr-un regim corect de viata etc etc. Multe se pot face, numai sa vrei.
    Hm...tu care esti un iubitor al cartilor esoterice si alchimice, oare nu esti de acord cu asta? :) Pentru mine asta functioneaza, nu scriu doar pentru ca suna frumos, pentru cei care nu functioneaza, sa se duca la doctori:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cartile lui Daniel Goleman despre intalnirile dintre lumea budista si a celor ce studiaza stiintific emotiile (neurologi, psihologi, etc) sunt extraordinare ! Efervescenta dialogului interdisciplinar, interventiile foarte inteligente a lui Dalai Lama..... recomand tuturor aceste carti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru cometariu si recomandare! Si eu rezonez foarte mult cu tematici interdisciplinare si cred ca umanitatea a ajuns la momementul in care nu mai e nevoie de specializare si individualizare, ci de conexiune, uniune, o viziune holositica asupra fiintei umane si a lumii.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare