Hrişcă

Seminţele de hrişcă sunt un aliment perfect pentru cei care vor să ţină o dietă vegetariană, crudă, să slăbească sau pur şi simplu să mănînce mai sănătos. Cu toate că în engleză hrişca se numeşte buckwheat, nu are legătura cu grâu, căci face parte din familia Polygonaceae şi nu  Poaceae din care fac parte cerealele. Deşi în general  includem hrişca la cereale, spre deosebire de acestea, seminţele de hrişcă nu conţin gluten. Hrişca are o valoare nutritivă foarte înaltă, conţine o cantitate mare de proteine, aminoacizi esenţiali şi minerale. Este un produs nutritiv, dietetic, uşor digerabil şi foarte versatil în ceea ce priveşte utilizarea acestuia.

Iată care este conţinutul nutriţional:
  • Proteine: 12%-18%, asimilabile în proprtie de 90% datorită unor aminoacizi ca lyzina, threonina, triptofan şi a aminoacizilor cu sulf
  • Amininoacizi esenţiali , printre care arginina, lyzina, threonina, triptofanul (25% din DZR), cysteina
  • Conţine o cantitate mare de cupru (12% din DZR), mangan (34%), magneziu (21%), zinc, potasiu, fosfor, seleniu
  • Alte minerale: calciu, fier (foarte mult fier, dar este slab asimilabil. Posibil să fie mai bine asimilabil în prezenţa vit.C, încă se fac cercetări), natriu
  • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, E, K
  • Compuşi cu valoare antioxidantă: rutinul (întăreşte pereţii capilarelor) si taninurile
  • Fibre alimentare 10% (18% din DZR într-o porţie)
Proprietăţi terapeutice:
  • Scade nivelul colesterolului şi al trigliceridelor
  • Previne îngrăşarea, ajută în exces de grăsime
  • Stabilizează glicemia
  • Ajută la echilibrarea tensiunii
  • Protejează sistemul nervos şi cardiovascular
  • Are efect tonic asupra ficatului
  • Efect mineralizant 
 Proprietăţi ayurvedice:
  • Hrişca este un aliment nutritiv cu prorietatea de a usca şi de a încălzi. Aceasta o face potrivită pentru constituţia Kapha şi pentru alimentaţia în anotimpul Kapha sau în afecţiuni de tip Kapha (greutate în plus, exces de mucus sau de lichid în corp, afecţiuni ale plămânilor, diabet, digestie slabă etc). Este ok pentru Vata şi poate face parte din dietă dacă este preparată corespunzător, însă nu ar trebui să facă parte din dieta permanentă a persoanelor cu o constituţie Pitta.
Cum se consumă hrişca:
  • Înmuiată peste noapte, germinată (în dieta raw vegan)
  • Fiartă, simplă sau cu fructe, seminţe, nuci ca terci pentru micul dejun
  • Terci facut cu lapte (mai ales iarna, sau atunci cand e nevoie de a intari organismul)
  • Fiartă sub formă de terci cu legume, cu diverse sosuri, curry-uri
  • În sarmale, ciorbe, sushi şi în alte preparate în care se foloseşte orezul. 
Cum alegem hrişca:

Hrişca cu o nuanţă verde-gri care se vinde de obicei în magazine cu produse  naturiste este hrişca crudă. Aceasta păstrează mai mulţi nutrienţi şi poate fi germinată. Problema este că deocamdată aceasta hrişcă este mai scumpă decât cea maro care este prefiartă. Hrişca prefiartă se face mai repede (10 minute), are un gust mai bun şi păstrează majoritatea calităţilor enumerate mai sus. Ayurveda însă spune că alimentele tratate termic şi apoi păstrate (cereale prefierte, nuci prăjite, conserve etc) nu sunt ok de aceea vă recomand hrişca verde.
 Hrişca atât verde cât şi maro se găseşte în multe magazine online cu produse naturiste, în plafare şi în unele supermarketuri.
Surse:
www.whfoods.com
 http://lnmcp.mf.uni-lj.si/Fago/Fagopyrum/Fagopyrum/Each/Fag%2819%29s/Fag%2819%29-79.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Buckwheat

Comentarii

Postări populare