Katsuzo Nishi. Exerciţiu pentru spate şi abdomen (dorso ventral exercise)


Acest exerciţiu din cele 6 reguli ale lui Nishi imi place cel mai mult. Poate fi făcut oricînd, ca o pauză de la muncă, mai ales dacă stăm mult la calculator. ,,Partea pregătitoare'' o putem face chiar oriunde, atunci cînd simţim că am obosit. Ne vom simţi imediat împrospătaţi, gata să ne continuăm activitatea. Este bine totuşi să facem acest exerciţiu în intregime, alături de celelalte 3, măcar o dată pe zi, de dimineaţa sau seara, în linişte. Acest exerciţiu echilibrează fluidele corpului şi raportul acido-bazic al organismului, stimulează sistemul nervos periferic, ajută la buna funcţionare a intestinelor, la absorbţia substanţelor nutritive, stabilişte echilibru între minte şi corp.

Pozţie iniţială:
Stăm jos în stil japonez, cu picioarele sub noi, bazin pe călcîi (ca in imagine alăturată). Putem sta şi in poziţie lotus, dar relaxat, doar un picior deasupra. Şi mai putem sta pe un scaun, aşa cum apare in imagine de mai jos şi in video cu Maya Gogulan:
http://video.mail.ru/list/uzda04/SEKRETYSISTEMZDOROVJA/4551.html
(Exerciţiul ăsta începe la minutul 5)
Eu stau de obicei in poziţie lotus. Îndreptăm coloana, tot corpul, capul, astfel încît să fie exact perpendicular pe podea. Respirăm uşor, relaxat. Cînd ne găsim echilibru în această poză, putem începe. Exerciţiul este alcătuit din partea pregătitoare şi partea principală. După fiecare mişcare din partea pregătitoare vom efectua ,,exerciţiu intermediar''.

Partea pregătitoare:


1 Rdidicăm umerii de 10 ori pînă la refuz, aşa cum făceam la orele de sport la scoala.

Partea intermediară:
  • întindem mîinile in faţă, paralele, întoarcem capul şi ne uităm la coccis (chiar dacă nu-l vedem deocamdată, trebuie să-l vedem mintal), ridicăm privirea sus, de-a lungul coloanei vertebrale (la fel, o urmărim pînă putem, restul mintal), ridicăm capul, il intoarcem in poziţie iniţială şi facem acelaşi lucru intorcînd capul in cealaltă parte. Totul trebuie făcut rapid şi fluid.
  • întindem mîinile sus, paralele, în prelungirea corpului şi facem acelaşi lucru, de asemenea o data pe o partea şi o dată pe cealaltă.

2 Înclinăm capul spre umărul drept, pînă la refuz (încercăm să nu ridicăm umărul, ci să întindem foarte bine gîtul).Revenim în poziţie iniţială. Repetăm mişcarea de 10 ori şi acelaşi lucru pe partea stîngă.

3 Înclinăm capul în faţă, încercînd să ajungem pieptul cu bărbie, de 10 ori, revenind de fiecare dată în poziţie iniţială. Acelaşi lucru înclinînd capul pe spate, intindem bărbia sus.

4 Întoarcem capul la dreapta de 10 ori, revenind de fiecare dată în poziţie iniţială. Apoi la stînga. Putem să ne fixăm un punct undeva in spate şi să ne uităm de fiecare dată la el (o pictură pe perete, intrerupătorul etc). Capul este intors pînă la refuz, gîtul bine întins, iar corpul, umerii nu trebuie să se mişte deloc.

5 Înclinăm capul la dreapta, întindem gîtul pînă la refuz şi rostogolim lent capul pe spate, pînă la coloană. Verificăm dacă capul este dat pe spate pînă refuz. Revenim şi repetăm mişcare de 10 ori. Acelaşi lucru pe partea stîngă.

6 Întindem braţele sus, în prelungirea corpului, apoi le îndepărtăm şi îndoim din cot în unghi drept la nivelul umerilor (arătăm ca litera greacească Psi ,Ψ). Strîngem pumnii, dăm capul pe spate (bărbia se intinde spre tavan), numărăm pînă la 7 şi indepărtăm lent braţele în spate, de parcă am vrea să unim coatele. Repetăm de 10 ori mişcarea de la inceput.


Partea principală a exerciţiului

Ne relaxăm un pic, apoi revenim la poziţie iniţială şi începem să ne balansăm de pe o parte pe alta a corpului ca în imagine, păstrînd poziţia coloanei şi a capului şi avînd echilibru pe coccis. În timp ce ne balansăm, mişcăm muşchii abdomenului înainte şi inapoi: atunci cînd ne inclinăm pe o parte relaxăm, ,,umflăm'' abdomenul, cînd ajungem la poziţie dreaptă, îl retragem (contractăm muşchii). Exerciţiul este independent de ritmul respiraţiei, aceasta rămîne normală. Efectuam miscarea 10 minute, timp în care ne concentrăm asupra corpului nostru, ne gîndim la starea de bine a organismului nostru, la faptul că devenim din ce în ce mai sănătoşi, mai buni, mai capabili, mai virtuoşi etc.

Surse: www.kentavr.biz, www.nishikai.net, ,,Попрощайтесь с Болезнями'', Майя Гогулан


Comentarii

Postări populare