Rucola

Rucola, Arugula, Rocket sau Voinicica, mai pe româneşte, este o planta erbacee din familia cruciferae, utilizată atît ca aliment, cît şi ca medicament. Probabil că ştiţi, plantele din familia cruciferelor (varză, conopidă, broccoli, hrean etc) au proprietăţi antioxidante puternice. Rucola conţine o cantitate mare de vitamine, fitonutrienţi, minerale şi uleiuri volatile:

  • Vitamina C (antioxidant, imunostimulator etc)
  • Vitamina A (esenţială pentru sănătatea ochilor, cartilajelor, toroidei, ficatului etc)
  • Vitamina K (coagularea sîngelui şi sănătatea oaselor)
  • Calciu (componenta principală a scheletului, dinţilor, tendoanelor, nucleelor celulare)
  • Potasiu (asigură funcţionarea presiunii osmotice, păstrează echilibrul acido-bazic al celulelor)
  • Mangan (cu rol in metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor, activitatea glandelor endocrine, formarea oaselor, fixarea Ca, Fe, vitaminelor)
  • Magneziu ( menţine constantă concentraţia Ca în sînge, tonic, regenerator, echilibrant psihic)
  • Fier (necesar pentu transportul oxigenului în organism şi respiraţia celulară)
  • Zinc, Cupru, Seleniu şi alte minerale
  • Uleiuri volatile şi esenţiale ( importante pentru afecţiunile tractului digestiv)
  • Compuşi cu sulf (glucosinolat, protejează impotriva cancerului)
Proprietăţi:
  • antioxidanta
  • antiscorbutica(carenţa de vitamina C)
  • antianemică
  • imunostimulatoare
  • diuretica (rădăcina)
  • stimulativa
  • stomahica
  • antibacteriana
  • afrodisiaca(seminţe)
  • previne sclerozarea vaselor de sînge, depunerea colesterolului
  • se foloseşte în tratamentul obezităţii, infecţiilor urinale, ulcerului
Cercetările recente arată că voinicica poate trata ulcer datorită proprietăţii sale antisecretoare, citoprotective şi antioxidante (vezi aici sursa). În fitoterapie se utilizează frunzele tinere şi rădăcina. În alimentaţie se folosesc frunzele tinere care au un gust şi miros picant, seminţele şi florile din care se obţine muştar. Utilizarea este foarte largă în bucătăria mediteraneană: salate, pizza, sosuri, paste etc. Ca şi alte frunze aromate ( oregano, busuioc, rozmarin) merg foarte bine la orice salată sau sos de roşii pentru paste.

Aici avem o salată din roşii cherry, multă voinicica, germeni de lucernă, ulei de măsline presat la rece, un pic suc de lime, ceapă verde, oregano. Este incredibil de bună! Toate combinaţiile cu rucola în salate pe care le-am incercat au fost foarte bune.

Salată cu dovleac şi seminţe de rodii...foarte frumos, interesant si delicios. Reteta pe delicioasa.com.
O altă salată delicioasă: Salată caldă din legume la cuptor, rucola şi seminţe.

 Salată super sănătoasă din vlăstari, rucola şi seminţe. Reţeta aici.

Sosul de roşii pentru paste este delicios cu voinicica. Pur şi simplu călim în ulei de măsline sau ghee nişte ceapă sau usturoi, adăugăm roşiile tăiate felii, condimente( sare, piper, chilli, curry, ce vă place) şi le înnăbusim foarte puţin, practic le lăsăm semicrude, inchidem focul, adaugam voinicica taiata bucatele mici si alta verdeata cruda daca avem( oregano, busuioc) amestecam si lasam sa se patrunda gusturile, apoi amestecam cu orice fel de paste.






Găsim voinicica în supermarketuri, produsa in Romania, are gust şi miros foarte bun, exact ca cea din grădină. Eu am voinicica in gradina şi intenţionez sa incerc s-o cresc şi in ghiveci, sa vedem dacă merge...Aici veţi găsi toate informaţiile necesare despre aceasta planta daca doriti sa o cultivati.

surse: sfatulmedicului.ro, iasipapa.ro ( imagine frunze), www.sciencedaily.com, www.tratamente-naturiste.ro, www.livestrong.com

Comentarii

Postări populare