Tocăniţă de linte, orez brun şi legume


Iată încă o reţetă de mîncare gătită şi caldă, dar sănătoasă, cu multe legume şi verdeaţă proaspătă.
Lintea este un aliment foarte bun pentru dieta vegetariană sau pur şi simplu pentru persoanele care vor să mănînce mai sănătos. Are valoare nutruţională ridicată, ca şi soia sau fasolea, conţinut ridicat de proteina, fibre, vitaminele din complexul B, fosfor, magneziu, fier, potasiu, zinc. Bineînţeles că este mai bine să o consumăm crudă (sub formă de geremeni sau vlăstari), dar cred că şi în linte fiartă rămîn ceva substanţe nutritive.


Orezul brun, mai bun decît cel alb, rafinat, conţine proteină, complexul vitaminic B, fibre, vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacină, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, acizi graşi esenţiali nesaturaţi. Pentru a ne asigura că primim destule destule enzime şi alte substanţe active necesare digestiei, adăugăm neapărat la această mîncare multe legume şi verdeaţă proaspete, orice vă place.
Avem nevoie de:
  1. Linte
  2. Orez brun
  3. Ceapă
  4. Morcov
  5. Roşii
  6. Ciuperci
  7. Ardei
  8. Verdeaţă (pătrunjel, oregano...)
  9. Condimente ( sare, piper, boabe de coriandru, curry, frunze de dafin...)
Fierbem separat orezul şi lintea în multa apa ( cam 2:1, chiar 3:1 pentru orez) şi eventual un pic de sare. Lintea se face cam în 20 de minute, orezul în 30-40. Le putem înmuia în prealabil dacă dorim să le fierbem mai puţin.

Tăiem toate legumele şi le punem pe rînd la călit într-o tigaie. Eu călesc in puţină apă, cu un capac ca în poză. Se poate căli şi în puţin ulei şi apă, însă după cum am mai spus, grăsimile încălzite sunt cancerigene, aşa că e bine să evităm acest lucru. Putem adăuga ulei la sfîrşit, după ce mîncarea se răceşte un pic.

Mai întîi punem ceapă, peste cîteva minute morcov. Pe astea 2 eu le călesc mai mult, mai adaug apă cînd e nevoie. Restul legumelor le putem adăuga pe rind, depinde care legume ne plac mai mult gătite şi pe care le putem lăsa semicrude. Adăugăm şi condimentele.

Amestecăm sosul obţinut cu linte şi orez, adăugăm multă verdeaţă şi ulei presat la rece, dacă doriţi. Se serveşte cald ( aproximativ 40 de grade, mîncarea nu trebuie să fie fierbinte).

Comentarii

Postări populare