Îngrijirea tenului mixt, gras şi cu tendinţe acneice

Articol din decembrie, revizuit.
În primul rînd, după cum am spus şi în articolul anterior ,,alimentaţia şi sănătatea pielii'', starea tenului nostru indică o anumită stare a sănătăţii noastre şi starea interioară in general. Aşa că tratamentul acneei este tratamentul afecţiunii care determină apariţia acneei. Tratamentul exterior constă în curaţarea adecvată a tenului, ,,hidratarea'' acestuia şi hrănirea. În nici un caz nu trebuie să lăsăm tenul să se deshidrateze şi să-l uscăm. Dacă avem ten acneic nu vom folosi geluri de curăţare care usucă pielea, creme sau alte soluţii de tip Zinerith care lasă urme iremediabile pe ten, scruburi exfoliante care traumatizează pielea. Dacă uscăm pielea, nu numai că inchidem astfel porii şi împiedicăm ieşirea sebumului, dar pielea va avea o reacţie inversă- de a secreta şi mai mult sebum. Foarte important:
  • nu atingem faţa
  • nu stoarcem coşurile (eventual un cosmetician la salon poate face asta dc e cazul)
  • încercăm să nu purtăm părul în contact cu faţa (breton, şuviţe care vin mereu peste faţă etc), părul trebuie păstrat mereu curat
  • schimbăm des faţa de pernă
  • folosim pentru faţă un prosopel separat, din bumbac, pe care îl schimbăm des

  1. Curăţarea şi rutina zilnică

Pentru mine a mers foarte bine să nu spăl faţa deloc, doar o dată la cîteva zile cînd mă spăl şi pe cap. Tot atunci, pînă pielea este moale şi porii deschişi, îmi fac o mască, exfoliere uşoară. Doar după ce nu m-am mai spălat pe faţă pielea mea a revenit la normal, s-a reglat secreţia de sebum. Atenţie! Să nu te speli pe faţă nu înseamnă să nu o cureţi! Demachiarea şi curăţarea tenului sunt vitale pentru ten cu tendinţe acneice, căci orice impuritate care a rămas se va transforma în puncte negre. Seara mă demachiez cu uleiuri vegetale (potrivite tipului meu de ten) sau un demachiant-cremă dacă e cazul şi apoi şterg faţa cu apă de lavandă sau o altă apă florală, toner blînd. După aceea se poate aplica o cremă hidratantă sau un ulei vegetal potrivit cu tipul de ten, sau şi una şi alta. De dimineaţa folosesc doar apă de lavandă şi apoi mă dau cu un pic de cremă pentru ten gras. Nu este nevoie să ne demachiem dimineaţa. Dacă atunci cînd vă ştergeţi cu un tonic de dimineaţa discul este murdar, înseamnă că nu v-aţi demachiat cum trebuie aseara şi este foarte rău. Din păcate cremele naturale sunt toate extrem de grase. Aşa că, dacă încă nu aţi găsit o cremă care să nu vă lase tenul încărcat, vă recomand să folosiţi doar un ulei vegetal. Dar în general, ziua este bine să folosim o cremă protectoare, mai ales dacă ieşim afara.

Dacă nu puteţi să nu vă spălaţi seara pe faţă, vă recomnd să nu folosiţi săpun sau tot felul de geluri de curăţare din comerţ. Usucă foarte tare pielea. Puteţi folosi:

  • miere cu suc de lămîie (lămîia poate şi irita un pic, deci trebuie să vedeţi dc merge pentru tenul dvs)
  • miere cu suc de lămîie, plus tărîţe sau argilă (nu în fiecare zi, cam o dată pe săptămîmă)
  • suc de cătină cu miere
  • săpun natural hidratant, emolient (alep, cu plante medicinale) sau un gel de curăţare blînd (voi reveni în acest sens cu informaţii care sunt agenţi de curăţare blînde)

Cred că mai sunt şi alte reţete, poate mă ajutaţi voi să lărgesc lista.

2. Tratament şi protecţie

  • Tonic fabricat manual cu ulei de arbore de ceai sau ulei de arbore de ceai adăugat în cremă, apă florală etc
  • Cremă naturală cu plante medicinale (brusture, salcîm, salcie, mentă etc), ceara de albine, ulei de arbore de ceai etc. Crema trebuie să fie astringentă, dar şi nutritivă şi regeneratoare. Cremele pe baza de ulei de cocos sunt bune pentru ten acneic sau se poate folosi chiar ulei de cocos dacă nu vi se pare prea gras. Ziua este bine să folosim o cremă care să nu fie deloc grasă, care intră bine în piele şi nu îl lasă încărcat, de preferat cu protecţie UV.
  • Măşti cu argilă, mai ales verde
  • Măşti cu miere
  • Măşti cu planta indiană haritaki sau întregul complex Triphala (Haritaki, Bibhitaki, Amalaki), de exemplu: amestecăm pudra de haritaki cu apă florală, miere, suc de lămîie etc.
  • Măşti cu coriandru măcinat, scorţişoara măcinată, lemn de santal
  • Măşti cu ulei de neem (efect antibacterial, antifungic)- adăugat puţin la diverse combinaţii
  • Apa de levănţica, apa de mentă şi alte ape florale calmează tenul acneic, reduc inflamaţia. Le puteţi utliza dimineaţa sau seara sau în timpul zile dacă simţiţi că e nevoie. Atenţie însă, apele florale conţin un procent foarte mic de ulei esenţial, ceea ce înseamnă că au potenţial iritant. Eu de exemplu am exagerat cu apa de lavandă şi ulei de arbore de ceai, au apărut porţiuni roşii, iritate. Dar dacă folosesc apa florala simpla, fara sa adaug ulei esential in ea, imi place foarte mult ce efect are. De aceea, vă recomand să testaţi dacă vi se potrivesc pe o porţiune mai mică şi să observaţi cum reacţionează tenul.

Măştile cu argilă, triphala, coroiandru sau alte plante medicinale se fac aşa: Amestăcăm pudra cu apă curată, apă de levănţică sau suc fructe, legume pînă la consistenţa smîntînii. Aplicăm pe faţa proaspăt spălată, cu piele moale şi pori dilataţi (putem face şi o baie de aburi cu plante medicinale) masca pe 15 minute. Masca trebuie să se usuce bine pe piele şi de aceea, atunci cînd o spălăm nu o vom indepărta imediat, ca să nu traumatizăm pielea, ci o udăm un pic să se înmoaie şi numai după aceea o spălăm uşor. Putem să spălăm cu miscari circulare apăsînd un pic, funcţionează ca un scrub usor, dar nu mai des de 1 dată pe săptămînă.

LinkArticolul a fost revizuit pentru că am primit multe întrebări în legătura cu ten acneic şi m-am gîndit să mai adaug informaţii din experienţa mea. În articolul următor din aceasta categorie vom vorbi despre tratamentul punctelor negre. Vă multumesc pentru că împărtăşiţi cu mine impresiile voastre şi aştept cu nerăbdare comentariile şi email-urile voastre!
Vă îmbrăţişez cu drag,
Tania

Comentarii

Postări populare