De ce e bine să ne trezim (mai) devreme?

Cum am mai scris şi în articolul despre Timp, este bine să ne trezim devreme în general, căci astfel suntem în armonie cu ritmurile universale şi biologice. Astăzi vreau însă să vă dau cîteva motive să vă treziţi la timp sau chiar un pic mai devreme decît aţi stabilit.
De obicei, atunci cînd ne trezim cu ajutorul alarmei şi nu în mod natural, ne trezim greu. De multe ori mintea începe să lucreze pe jumătate şi subconştientul ne convinge că e bine să mai dormim un pic, ,, încă 5 minute!'' şi adormim pe mai mult timp, apoi ne trezim, sărim din pat şi plecăm în grabă la servici, fără să mîncăm, să ne aranjăm cum trebuie, nu mai zic de un duş sau exerciţii...Pe drum, mintea noastră e plină de gînduri negative, ne criticăm că iar ne-am trezit tîrziu, iar întîrziem, că de mîine...şi tot aşa.
Iată cîteva motive pentru care ar trebui să facem efort şi să ne trezim imediat şi la timp:
  • În primul rînd, este bine să facem ceea ce ne propunem şi ne promitem. Dacă faptul că ne trezim mai tîrziu decît am programat ne afectează oarecum viaţa şi suntem conştienţi că nu este bine, că de fapt acele 5 minute nu înseamnă nimic pentru somn şi că subconştientul nostru ne înşeală în fiecare dimineaţă., dacă ne gîndim de fiecare dată că n-o să mai stăm aşa mult în pat....de ce să nu facem acest lucru? E o chestiune de voinţă pînă la urmă. Şi de respect pentru sine.
    Chestiunea aceasta cu voinţă pe mine mă motivează foarte tare. E un antrenament foarte bun pentru voinţă să ne spunem NU atunci cînd suntem într-o stare semiconstientă, cînd este cel mai greu să rezişti tentaţiei. Încet-incet subconstientul se reprogramează aşa cum vrem noi. Exercitarea voinţei începe cu astfel de lucruri cotidiene...
  • În al doilea rînd, este mai sănătos să ne trezim deodată. Atunci cînd nu ne sculăm imediat ce ne-am trezit, pierdem din energia şi tonusul iniţial. Vom fi toată ziua moleşiţi şi obosiţi. În schimb, dacă ne sculăm imediat, chiar dacă nu foarte devreme, vom păstra energia acumulată.
  • Şi nu în ultimul rînd, trezirea la timp ne oferă posibilitatea de a începe ziua calm, fără grabă şi stres. Nu vom cîştiga mare lucru dacă dormim cu 15 minute mai mult. În schimb, vom avea de cîştigat dacă ne trezim cu un sfert de ora mai devreme şi astfel avem timp să mîncăm ce ne place, să savurăm o cafea sau un ceai bun, ascultînd muzica sau radio preferat, răsfoind o revistă...Să facem un duş de contrast, exerciţii, să ne alegem îmbrăcămintea cum trebuie, să ne admirăm un pic în oglindă....sunt multe de făcut într-un sfert de ora pentru a avea o dimineaţă perfectă!

Începeţi ziua calm şi fără grabă şi veţi avea zi plină de realizări!

Sursa prima imagine: mylifeschool.wordpress.com

Comentarii

Postări populare