Struguri- o binecuvîntare a naturii

Strugurii sunt un produs cu o valoare nutritivă foarte înaltă, oferă energie, multe vitamine şi minerale şi au multe indicaţii terapeutice. Salvare pentru anemici, pentru cei suprasolicitaţi fizic sau psihic, strugurii sunt în acelaşi timp un depurativ bun, curăţă întregul organism şi ajută în cazul multor boli legate de toxicitate. Din fericire perioada în care putem beneficia de proprietăţile strugurilor proaspeţi este foarte lungă în comparaţie cu fructele autohtone: începînd cu iulie -august pînă în februarie. Unele soiuri cu boabe mici şi acrişoare apar mai devreme, altele mai dulci şi mai bogate mai tîrziu. Soiul Moldova poate fi păstrat în beci tocmai pînă la sfîrşitul iernii. Părinţii mei îi ţin în beci, în lăzi din lemn, cu un cartof îmbrăcat pe crenguţa ciorchinelui. Îi găsiţi in piaţă acum în Bucureşti, arată ca în poză şi veţi observa imediat diferenţa la aspect faţă de struguri importate. Mi se pare o binecuvîntare să avem un astfel de aliment accesibil aşa o perioadă lungă. Beneficiaţi de acest dar, nu cumpăraţi struguri din Africa sau nu ştiu de unde, iradiate şi tratate cu tot felul de substanţe toxice!

Conţinut:
  • Zăharuri (asimilarea cărora nu stresează pancreasul şi nu creşte indice glicemic, în schimb oferă multă energie)
  • acizi organici: malic, tartric, succinic, acidul elagic (efect anticancerigen, antiîmbătînire)
  • antioxidantul puternic resveratrol (care se găseşte în cantitate mai mare în struguri şi alte fructe de culoare roşie-violet)
  • proteide, lipide, ceară, substanţe răşinoase, derivaţi flavonici
  • taninuri (îmbunătăţesc digestia)
  • vitaminele A, B1, B2, B6, PP, C
  • minerale: Ca, Mg, Mn, Fe, P, K, I, majoritate concentrate în coaja
  • betacaroten

Proprietăţi:
  • produs energetic uşor asimilabil (1 kg de struguri are calorii cît 700 g carne)
  • vitaminizant şi mineralizant: indicat în cazul anemiei, oboselii, demineralizării, asteniei;
  • întăresc imunitatea şi sunt recomandate în cazul bolilor infecţioase, în stări de convalescenţă;
  • au efect puternic antioxidant, încetinesc îmbătrînirea, scad rezistenţa celulelor tumorale;
  • detoxifiant, recomandat în diverse intoxicaţii (alimentare, cu metale etc)
  • îmbunătăţesc digestia, ajută în multe afecţiuni ale tractului digestiv, congestia ficatului şi a splinei, gastrită, în general sunt un foarte bun stimulent şi decongestiv pentru ficat;
  • diuretic şi laxativ, recomandate în cazul constipaţiei cronice;
  • ajută în cazul afecţiunilor respiratorii: tuse, iritaţii ale căilor respiratorii, febră, astm bronşic şi chiar tuberculoză;
  • proprietăţi antireumatice, antiartritice;
  • afecţiuni ale renichilor, nefrite, litiază renală;
  • recomandate în cazul afecţiunilor cardiace, hipertensiunii arteriale, aterosclerozei;
  • favorizează arderea grăsimilor, combat obezitatea;
  • au efecte benefice asupra tenului, favorizează regenerarea pielii, ajută în cazul acneii;
  • flavonoidele şi cantitate mare de vitamina A menţin sănătatea ochilor şi încetinesc procesele care duc la scăderea acuităţii vizuale;
  • stimulează sistemul nervos, acţionează ca tonic al întregului organism;
  • hidratează şi răcoresc;


Ca şi fructele, strugurii acumulează şi ne transmit energia solară. De aceea este o idee excelentă de a mînca struguri la micul dejun.Veţi avea energie pentru întreaga zi! De asemenea, dacă nu găsiţi struguri proaspete, puteţi consuma stafide organice, acestea păstrează multe efecte terapeutice şi mai ales sunt un produs energetic foarte bun. Mustul şi vinul natural iarăşi au proprietăţi terapeutice deosebite, iar sîmburii de struguri au efecte terapeutice în cazul multor boli şi sunt o sursă excelentă de acizi graşi. Consumaţi strugurii cu coajă şi sîmburi sau procuraţi-vă ulei din sîmburi de struguri presat la rece.


Sursa imagine: struguri.md

Surse de informaţii: farmacia-verde.ro, jurnalul. ro

Comentarii

Postări populare