A visa cu ochii deschişi...

Cît de mult ne este de folos obişnuinţa de a visa cu ochii deschişi? Psihologii afirmă că visătorii, ca şi nostalgicii, sunt de obicei indivizi nefericiţi şi incapabili să facă faţă încercărilor cotidiene. Nostalgicii trăiesc mereu în trecut şi îşi deplîng prezentul, iar visătorii trăiesc într-o lume a lor unde îşi proiectează toate dorinţele şi frustrările. Impactul cu realitatea, care nu poate fi niciodată exact cum vrem noi, va fi cu siguranţă unul dureros, momentul în care ne vom da seama că nu am evoluat spiritual şi nu am făcut cu nimic mai bună realitatea noastră imperfectă închipuindu-ne lucruri care nu există.
Fantezia şi capacitatea de a vizualiza joacă un rol important în acest proces de refugiere în imaginar. Cum am putea folosi această capacitate preţioasă a minţii şi a psihicului nostru? Cu siguranţă există multe activităţi ale omului în care avem nevoie de aceste aptitudini, dar mă refer aici la capacitatea imaginaţiei de a ne schimba viaţa, de a ne vindeca şi a ne face mai fericiţi.
Este vorba de programarea subconştientului prin vizualizarea conştientă a anumitor realităţi pe care noi ni le dorim. Ne putem programa să reuşim în ceva, să avem succes, să ne vindecăm...practic orice este posibil cu puterea gîndului. Dar asta nu înseamnă să ne lăsăm duşi de imaginaţie şi să ne închipuim tot felul de chestii pe care ni le dorim, ci multă muncă, disciplină şi concentrare. Să vă dau cîteva exemple. Katsuzo Nishi spune că dacă nu putem să efectuăm o mişcare, trebuie să continuam să facem exerciţiul aşa cum putem şi să vizualizăm în acelaşi timp că facem exerciţiul bine. Să zicem că cineva e paralizat şi nu poate ridica un picior sau o mînă. Bolnavul trebuie să continue să efectueze exerciţiul doar cu o mînă şi să vizualizeze de fiecare dată că face cum ambele şi, la un moment dat, acesta va putea să mişte şi cealaltă mînă sau exerciţiul va avea efect tot atît de puternic ca şi cum l-ar face perfect. În domeniul dezvoltării personale, puterea imaginaţiei se foloseşte pentru a vizualiza anumite situaţii sau stări. Trebuie să ne retragem în intimitatea noastră, să ne relaxăm şi să începem vizualizarea stării sau a situaţiei pe care o dorim. Să zicem că dorim să avem succes într-o anumită activitate. Ne imaginăm făcînd acest lucru bine, vizualizăm reacţia celorlaţi în legătura cu ceea ce facem, aprecierea, sentimentul nostru de mulţumire şi încredere în sine şi aşa mai departe.

În legătură cu programarea subconştientului, mi s-au părut destul de utile informaţiile găsite aici: nlpmania.ro, dar le găsiţi şi în diferite cărţi de psihologie practică. Trăiţi în prezent, bucuraţi-vă de viaţă cu bune şi cu rele şi programaţi-vă pentru succes în tot ceea ce faceţi!

sursă imagine: jurnalul.ro

Comentarii

Postări populare