Nuci prăjite

Cred că ştiţi deja că nu este recomandat să consumăm nuci şi seminţe crude pentru că acestea conţin la suprafaţa lor enzime care le protejează şi care blochează enzimele noastre digestive şi astfel se digeră foarte greu. De multe ori am văzut reţete ,,raw vegan'' în care sunt folosite nuci crude alături de fructe proaspete. Pare că dacă luam două chestii bune şi le combinăm, cum poate să nu iasă ceva bun? Poate! Alimentaţia trebuie să ţină cont nu doar de calitatea fiecărui aliment separat, dar şi de compatibilitatea alimentelor, de timpul de digestie al fiecăruia, de felul în care funcţionează sistemul nostru digestiv (în general sau la un moment dat: gastrita, dischinezie biliară) etc. Pentru majoritatea oamenilor a consuma nuci crude alături de fructe proaspete înseamnă o digestie foarte grea, fermentarea fructelor şi în consecinţă intoxicarea organismului, balonări, gaze şi aşa mai departe.

Cum trebuie să consumăm nuci? Cel mai bine este să le înmuiem în apă. Nucile au nevoie de un timp mai lung de hidratare, putem să le lăsăm peste noapte (mai ales nuci româneşti, migdale, pecan, muguri de pin), iar seminţele şi unele feluri de nuci (caju, fistic, macadamia, braziliene) mai puţin- cîteva ore.

O altă posibilitate este să le consumăm prăjite. Aceasta variantă deşi nu atît de bună ca prima, merge totuşi pentru diversificare, mai ales dacă prăjim nucile corect.
Prima variantă ar fi să le prăjim în cuptor, simple sau amestecate cu condimente: cardamom, scorţişoara, ghimbir sau orice alte condimente vă plac. Amestecaţi nucile cu condimente într-un bol şi apoi aşezaţi-le pe foaia de copt într-un singur strat pe o tavă şi coaceţi la foc mic cam 15 minute. Amestecaţi de cîteva ori şi verificaţi dacă sunt gata: în interior trebuie să fie de culoare aurie, nu albă. La fel se procedează şi cu seminţe, însă nu le prăjiţi împreună cu nuci, căci necesită un timp diferit de preparare. De asemenea puteţi prăji nuci şi în tigaie la foc foarte mic, amestecînd des.
O altă variantă este să prjiţi nuci în ghee. Topiţi ghee, adăugaţi nuci (mai ales caju şi migdale merg aici) şi diverse condimente, amestecaţi bine şi căliţi cam 5-10 minute pînă nucile capătă o culoare aurie.
Nu cumpăraţi nucile prăjite în ulei, sunt cancerigene. Dacă găsiţi nuci prăjite simple, e ok. Dar cel mai bine e să le prăjiţi singuri, se face repede, iar gustul şi mirosul nucilor proaspăt prăjite nu se compară cu nimic.
Le puteţi consuma separat sau adăuga la diverse feluri de mîncare: salate, legume călite, orez etc.

Comentarii

  1. Dacă le prajim/coacem, nu riscam sa rămânem fără nutrientii lor atotbinefacatori?😋

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă le prajim/coacem, nu riscam sa rămânem fără nutrientii lor atotbinefacatori?😋

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare