Sos de ciuperci şi spanac


O mâncare consistentă, caldă şi grea. Foarte bună pentru anotimpul rece (Vata). Recomand să nu omiteţi nucile coapte, e absolut delicios!

Ingrediente o porţie:
  1. Ciuperci (de preferat sălbatice)- 2 mâini
  2. Spanac - 2 mîini
  3. Praz sau ceapa verde- 1
  4. Usturoi- cîţiva căţei
  5. Ghimbir-1 cm
  6. Condimente: chili (jumătate) sau piper, coriandru măcinat, sare (1 lg)
  7. Plante aromatice: busuioc, oregano, maghiran (cîte o lg)
  8. Ulei sau ghee, 1Lg
  9. Opţional o mână de nuci proaspăt coapte
  • Ciupercile se spală şi se taie în 4, în 2 sau se lasă întregi dacă sunt mici. Prazul sau ceapa se taie rondele. Spanacul se spală bine şi se rupe bucăţi mari. Usturoiul se pisează sau se taie foarte mic. Ghimbirul se taie foarte mic.
  • Într-o tigaie cu fund gros se încălzeşte uleiul. Se adaugă ciupercile şi se călesc la foc mediu 5 minute. Se amestecă uşor din când în când. Ciupercile trebuie să se înmoaie şi să se micşoreze bine.
  • Se adaugă usturoi, ghimbir şi praz. Se mai călesc toate cam 5 minute. Dacă aveţi nuci crude adăugaţi-le şi pe acestea. Dacă sunt coapte, la sfârşit.
  • Se adaugă condimentele şi plantele aromatice şi spanacul tocat, se lasă să se înnăbuşe 5-10 minute.
  • Serviţi sosul cu orice garnitură vă place: cartofi natur, quinoa, hrişca, orez, arpacaş etc.
Eu am servit cu quinoa şi a fost o bunătate! Sosul este foarte consistent şi saţios: ciuperci, quinoa, nuci şi chiar spanac sunt surse importante de proteine vegetale. Dar în acelaşi timp este destul de greu pentru digestie, mai ales dacă aveţi o degestie grea în general. În general, ciupercile deşi sunt o sursă bună de proteine şi pot înlocui carnea cu succes în multe preparate culinare, se digeră foarte greu şi nu sunt indicate pentru Vata. De aceea eu nu le consum foarte des. De asemenea, am citit că cel mai bine este să fie consumate gătite, astfel se vor digera mult mai bine. Eu le consumam înainte şi crude fără probleme, dar acum măcar le călesc un pic. Calităţi deosebite au ciupercile shiitake, reishi, maitake (din păcate doar uscate la noi, dar se pot adăuga la tot felul de mîncăruri), acestea se pot consuma mai des.

Comentarii

Postări populare