Ciuperci marinate cu crema de migdale

Aceasta retetă este deja clasică în bucataria raw vegan care a venit la noi din SUA. Este simplu de realizat si absolut deliciosă. Am facut reteta de Paste si s-a auzit numai ,,ah'' si ,,mhmmm'' de la oaspeti :) I-a placut chiar si unei fetite care nu manânca mai nimic cu placere in afara de ciocolata :). Imediat mi s-a cerut reteta :). Deci, daca înca nu ati incercat ciupercile preparate in acest fel, vă incurajez sa faceti acest lucru, vă asigur ca o sa placa tuturor.
Ciupercile dupa cum v-am mai spus nu sunt recomandate sa se consume crude pentru ca se digera foarte greu. În acelasi timp, sunt o sursa de proteine importanta pentru vegani. De aceea, daca nu aveti problema cu digestia, va recoamand sa le consumati usor gatite din când în când. O metoda foarte interesanta de a le  prepara este sa le marinăm. Ciupercile astfel preparate se vor digera mult mai usor şi vor fi la gust sunt irezestibile, in timp ce vor pastra toti nutrientii intacti. Daca le deshidtatam va iesi si mai gustos, dar e opţional.

Ciupercile se marineaza in orice marinada va place, cea mai simpla varianta este niste ulei (de masline), putina sare de mare si piper. Puteti adauga si sos de soia natural, usturoi pisat, diverse plante aromatice, suc de lamaie etc.

Mod de preparare a ciupercilor:
1. Curatam ciupercile cu un servetel sau indepartand pielita cu un cutit daca sunt foarte murdare. Indepartam piciorusele, dar nu le aruncam (se pot folosi pt orice salata sau chiar umplutura pentru ciuperci). Nu le spalati, vor absorbi apa si nu vor avea acelasi gust si textura.
2. Amestecam ulei, sare, piper si alte ingrediente pentru marinada (eu am folosit doar acestea 3). Punem ciupercile intr-o punga si adaugam marinada, inchidem punga si o ,,masam'' usor astfel incat toate ciupercile sa fie acoperite cu marinada. Puteti amesteca si intr-un bol, dar mie mi se pare mai usoara aceasta metoda. Punem punga in frigider si lasam ciupercile sa se marineze peste noapte sau macar cateva ore.
3. A doua zi ciupercile sunt gata pentru servire. Puteti sa le consumati ca atare sau in salate, umplute cu tot felul de creme si pateuri. Daca aveti deshidator sau un cuptor la care se poate seta temperatura de 45-50 de grade, le puteti deshidrata cateva ore. Vor capata un un miros si o textura delicioasa.

Eu le-am umplut cu Crema de migdale:
1. Migdalele crude se pun la inmuiat in apa rece peste noapte (la un kg de ciuperci am folosit cam 250 g migdale)
2. Opţ. migdalele se pot decoji de pielita daca doriti crema să fie albă. Gustul va fi acelasi dacă lăsati pielita.
3. Scurgeti apa si procesati migdalele in robot până rezltă o cremă. Adăugaţi putină apă plată dacă e nevoie.
4. Adăugaţi sare, suc de lămâie, usturoi după gust. Se mai poate adăuga sos de soia, verdeaţă tocată (mai ales mărarul dă bine), ardei gras, roşii, picioruşele ciupercilor etc.

Umpleti ciupercile marinate (şi deshidtatate) cu această cremă. Mai deshidratati ciupercile 1 ora sau ornaţi cu feliuţe de legume, verdeaţa, susan călit etc şi serviţi imediat.
Poftă bună!

Comentarii

Postări populare