Enzimele. Ce sunt ele şi ,,cu ce se mănâncă'' ?

UPDATE. Acest articol trebuie revizuit. Raman la ideea ca suplimentele de enzime nu sunt o solutie sustenabila pentru sanatatea noastra si se iau doar la nevoie. Trebuie corectate insa niste informatii.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/GLO1_Homo_sapiens_small_fast.gif 

Toată lumea vorbeşte de enzime în ultimul timp: suplimente de enzime, enzime digestive, enzima- ,,scânteia vieţii'', enzime din alimente vii etc etc. Sunt multe informaţii, dar puţine sunt bune, mai ales informaţiile oferite de către anumite companii interesate de comercializarea suplimentelor de enzime. E o confuzie totală în ceea ce priveşte tipurile de enzime şi funcţiile lor. Informaţiile pe care le-am găsit pe internet sunt atât de confuze şi confuzante, încât m-am hotărât să cercetez un pic mai mult ca să înţeleg cum stă treaba de fapt cu enzimele astea şi care este exact rolul lor în alimentaţie. Iată ce am găsit şi mi s-a părut logic:

  Enzimele, numite şi fermenţi,  sunt compuşi organici de natură proteică specifice tutror organismelor vii şi fără de care nu ar putea avea loc procesele complexe într-un timp scurt la temperatura normală. Având un rol esenţial în biosinteza şi degradarea substanţelor din materia vie, acestea: ajută la descompunerea moleculelor mari, accelerează procesele metabolice şi coordonează unele etape ale ciclului metabolic.
Există mii de enzime şi foarte multe tipuri de enzime în funcţie de factori diverşi. Teoretic, fiecare moleculă organică ar trebui să aibă o enzimă corespunzătoare pentru sinteza şi degradarea ei. 

Enzimele se împart în 3 grupe mari:
1. Enzime metabolice
2. Enzime digestive
3. Enzime alimentare

1. Enzimele metabolice sunt enzime produse în corpul nostru şi sunt catalizatori ai tuturor funcţiilor organice. Acestea grăbesc reacţiile produse în interiorul celulelor, detoxifierea şi producerea de energie. Sunt sintetizate de orice celulă vie, dar un rol important au mai ales aşa organe ca pancreas, vizica biliară, ficat .O cantitate suficientă de enzime metabolice este produsă dacă organismul primeşte toate substanţele necesare pentru funcţionarea acestuia (aminoacizi, vitamine, minerale acizi graşi, enzime alimentare).

 2. Enzimele  digestive sunt enzimele produse în tractul digestiv pentru  descompunerea hranei , metabolizarea şi asimilarea tuturor substanţelor nutritive. Acestea sunt enzimele implicate în metabolismul glucidic (amilaza, invertaza, maltaza, fructochinaza etc), protidic (peptidaza, ribonucleaza etc) şi lipidic (lipaza). Moleculele mari sunt scindate în structuri mai mici, substanţele nutritive sunt absorbite în sânge, iar substanţele de care nu este nevoie sau nu sunt asimilate sunt eliminate. Celulaza, enzima necesară digestiei fibrelor nu este produsă în organismul uman şi se ia din alimentele crude. De asemenea, foarte mulţi oameni nu pot asimila lactatele ceea ce duce la diverse probleme de sănătate şi, mai ales, la alergii.

 3. Enzime alimentare sunt enzimele pe care le primim consumând alimente de origine vegetală sau animală. Toate alimentele crude conţin enzime care pot avea atât rolul de catalizatori (ajută digestia, participă la reacţiile metabolice) sau pot avea un alt tip de acţiune fiziologică asupra organismului uman (se pare că aceasta latură nu este destul studiată încă). Aceste enzime sunt distruse prin: tratament termic (mai mult de 50 de grade C), uscare, păstrare un timp îndelungat a vegetalelor, congelare, stoarcerea sucului prin centrifugare etc. Conceptul de ,,hrană vie'' (living food) presupune de fapt o hrană enzimatică, hrană care conţine nu doar anumiţi nutrienţi, dar şi enzimele necesare vieţii. Însă, majoritatea produselor promovate de aşa-zişii guru ai ,,raw foodismului''  american nu au nici o legătură cu acest concept.
Anumite alimente conţin o cantitate foarte mare de enzime importante:
  • Polenul
  • Mierea (nezaharisistă)
  • Papaya
  •  Ananas
  • Germeni
  • Aloe Vera
  • Iarba de grâu şi de orz verde
  • Algele
  • În general fructe şi frunze verzi

Aceste alimente conţin anumite tipuri de enzime, nu tot spectrul de enzime necesare digestiei. De exemplu, dacă mâncăm papaya în fiecare zi aceasta nu înseamnă că vom putea asimila lactatele pentru care avem nevoie anume de lactază pentru a asimila lactoza şi nu de papaina. Însă, ajutând să avem o digestie mai buna şi reglând funcţiile sistemul digestiv, este posibil ca organismul nostru să poată produce şi alt fel de enzime într-o cantitate mai mare. Posibil, dar nu obligatoriu. De aceea, dacă avem intoleranţa la un anumit produs există 2 posilităţi: să luăm enzime necesare digestiei acestui produs din suplimentele alimentare sau să nu îl mai consumăm.

Însă, suplimente de enzime nu sunt o soluţie pe termen lung. Pentru că, dacă noi mâncăm prostii şi luăm supliment de enzime, vom forţa corpul nostru să asimileze măcar ceva din hrană săraca pe care i-am oferit-o şi s-o asimileze într-o anumită măsură, dar mai mult decât atât nu se va întâmpla. Aceasta soluţie este pentru persoanele cărora nu prea le pasă de sănătatea lor, vor să mănânce orice le place şi să nu aibă nici o problema cu digestia. Enzimele le vor ajuta pentru un timp. Nu este ca şi cum am lua un supliment de vitamine şi minerale de care avem nevoie tot timpul, ci mai degrabă ca un medicament. Problema este că noi nu stim exact de ce cantitate de enzime avem nevoie, toate datele si dozele sunt doar niste speculatii.  De asemenea, aveţi grijă dacă sunteţi vegetarieni sau vegani stricţi. Multe tipuri de enzime sunt obţinute din stomacul sau pancreasul diverselor animale (pancreatina, pepsina).

Din punct de vedere ayurvedic, suplimentul de enzime nu are nici un sens pentru că lipsa de enzime este doar una dintre consecinte ale dereglării digestiei. Pentru a elimina cauza, avem nevoie de o dietă adoptată la tipul nostru de constituţie şi fitoterapia care reglează procesele digestive. Un rol foarte important în digestia şi asimilarea hranei îl are agni si de aceea agni trebuie mărit în primul rând atunci când digestia este grea. De asemenea, asa cum recomanda Andreas Mortiz, mestecarea bună a hranei este extrem de importantă pentru că multe enzime se produc în cavitatea bucală.

Iata cateva video pe aceasta tema:
http://www.youtube.com/watch?v=UINxaAxii_o
http://www.youtube.com/watch?v=ONmwd-G3V7M


Surse:
 http://en.wikipedia.org/wiki/Enzyme
http://www.enzymedica.com/what_are_enzymes.php
http://www.bioterapi.ro/compusi_bio/index_compusi_bio_enzime.html
http://www.everynutrient.com/enzymes.html
Dr. Gillian McKeith, ,,Esti ceea ce mănânci''

Comentarii

Postări populare