Kapha: constituţie fizică şi psihică. Tipul de piele

Kapha este o dosha care derivă din elemntele Apa şi Pământ. Persoanele de tip Kapha sunt solide, atât fizic cât şi psihic.

Fizic, aceste persoane au o constituţie grea. De obicei sunt înalte cu un corp viguros. Oasele sunt bine căptuşite cu ţesut muscular şi adipos. Pot avea greutate în exces. Au o piele moale, elastică, deschisă, un pic rece şi umedă şi mai degrabă grasă. Membrele copului sunt puternice şi mari, corpul este bine făcut şi puternic.  Sunt foarte rezistenţe la efort fizic, iar efortul intelectual poate să le obosească repede.
Părul lor este des, gros, cu un luciu uleios şi tendinţă la îngrăşare. Au ochi mari şi ,,umezi'', gene lungi şi rezistente. Părul şi unghiile sunt rezistente şi cresc repede.
Atunci când mănâncă prea mult simt senzaţie de greutate. Când Kapha este în exces, digestia lor este proastă, scaunul are tendinţa să fie vâscos (exces de mucus în organism). Pielea devine prea grasă, cu tendinţe acneice. La aplicarea cremelor grase aceasta se inflamează şi mai mult. De asemenea părul se îngraşă foarte repede, poate apărea mătreaţa.
Le place să mănânce, sunt pofticioşi. În scimb por rezista mult timp fără să mănânce dacă îşi propun sau au treabă.
Au un somn profund şi odihnitor. Ştiu să se relaxeze. În schimb au nevoie de multe ore de somn, pot dormi şi 10 ore. De obicei le este greu să se trezească de dimineaţa foarte devreme.
Rezistă bine la bolile infecţioase. Pot apărea afecţiuni respiratorii, inflamaţii, exces de mucus în organism, afecţiuni ale căilor respiratorii, mai ales a plămânilor, greutate în exces, diabet, formaţiuni în corp (chisturi, noduli etc).

Psihic, sunt persoane calme şi generoase. Iubesc cu pasiune, se ataşează de persoanele la care ţin, sunt romatici şi sentimentali, destul de loiali şi toleranţi. Ştiu să iubească şi să ofere afecţiune, să fie fideli, au de obicei mulţi prieteni. Sunt foarte ataşaţi de valorile familiale sau ale culturii în care au crescut. De fapt, sunt mai degrabă persoane conservative.
Dacă îşi expimă uşor dragostea, supărarea o arată foarte greu, sunt genul acela de persoane care se interiorizează ca după aceea să verse dintr-o dată toată supărarea acumulată de-a lungul timpului. Dacă nu e cazul, nu vor arăta niciodată sentimentele sale.
Sunt persoane foarte prundente. Iau decizii greu, dar dacă au păşit pe un drum nu se vor da niciodată îndărăt. Merg încet, dar sigur către ţinta propusă.
Înţeleg şi se prind mai greu şi pot avea reacţii prea lente. În schimb merg până la rădăcina lucrurilor.
Dacă Kapha este în exces devin prea inerte şi leneşe.
Au o memorie bună pe termen lung. Nu au o inteligenţă sclipitoare, ci mai degrabă una foarte practică.
Vorbesc puţin, nu le place să palavragească. Au o voce blândă şi liniştitoare, vorbsesc cu convingere.
Sunt genul acela de persoane care îţi dau senzaţie de comfort şi siguranţă, în preajma cărora e plăcut să te afli.
Le place să facă bani, se ataşează de lucrurile materiale. În afara de afacere, sunt pasionaţi de apă şi orice este legat de aceasta (sporturi pe apă de exemplu), precum şi de flori, pământ, grădinărit etc.

Comentarii

Postări populare