Q&A de miercuri

 Începem o rubrică nouă! Q&A de miercuri! În fiecare miercuri voi răspunde la întrebările care mi se pun pe mail, în comentarii sau pe facebook, astfel încât lucrurile pe care le spun să nu se piardă în diverse comentarii, ci să fie utile pentru toţi care sunt înteresaţi de acel subiect. Şi în plus, eu studiez ceea ce mă preocupă pe mine şi poate că sunt subiecte la care nu m-aş fi gândit niciodată. Îmi puteţi adresa orice întrebare legată de nutriţie, fitoterapie, psihologie practică sau orice alt subiect legat de tematica blogului. Dacă nu voi şti să răspund la acea întrebare, voi invita pe altcineva să răspundă la ea, cel mai probabil un doctor, un psiholoc sau un alt fel de specialist  în care am încredere.

Pentru astăzi avem o întrebare colectivă, ca să spun aşa, ,,Nimic nu este natural, nici în piaţă, nici în magazine. Iar produsele ,,bio'' au nişte preţuri prohibitive. Este posibil să ne alimentăm sănătos în aceste condiţii?''

Dragi cititori, nu este totul atât de artificial cum vi se pare. Dacă mergeţi la cumpărături doar în hipermarketuri unde găsiţi legume ,,de plastic'' este normal să vi se pară aşa. Vă invit să mergeţi de dimineaţa în piaţă, mai ales în weekend. Veţi vedea acolo o mulţime de oameni de la ţară cu tot felul de bunătăţi. Sigur că şi agricultorii particulari îşi stropesc legumele, dar e o diferenţă majoră între produsele lor şi cele din supermarket, din sere. Iată câteva soluţii pe care vi le propun:

1. Mergeţi de dimineaţa la piaţă. De preferat sunt pieţele mari la care de obicei în weekend vin ţărani din localităţile apropiate. Dacă mergeţi seara, îi găsiti la piaţă doar pe cei care lucrează acolo şi vând produse din import sau din sere mari care de obicei nu se deosebesc prea tare de cele de import, cu toate că scrie mare ,,roşii româneşti'' şi costă dublu. Dacă aveţi o piaţă la care mergeţi mereu puteţi şti exact care sunt oamenii care au acelasi loc şi lucrează acolo în fiecare zi şi care sunt oamenii care vin în anumite zile din alte localităţi. Faceţi cunoştinţă cu aceşti oameni, întrebaţi-i de unde sunt şi mai multe detalii despre ei şi grădina lor. Dacă vă plac produsele lor, întrebaţi-i dacă nu vă pot aduce şi alte produse de care aveţi nevoie şi aşa mai departe. Nu vă jenaţi să faceţi acest lucru, oamenii de treabă vor fi fericiţi să aibă clienţi fideli şi să vândă cât mai mult.
Vă recomand să cumpăraţi doar din piaţă: legume, fructe, verdeaţă, miere, carne, ouă, lactate. Produse de origine animală să aibă neapărat toate avizele şi să fie păstrate într-un mod corespunzător. Nu cumpăraţi lactatele care stau la căldură sau afara la soare, care stau lângă carne, dacă observaţi că vânzătorul pune mâna goală pe ele şi aşa mai departe. În multe pieţe din Bucuresti şi chiar în hipermarketuri găsiţi produse lactate şi din carne de la Sibiu care mi se par de o calitate foarte bună.

2. Nu neglijaţi anunţurile pe care le primiţi în cutia poştală. Am văzut că sunt foarte muşi producători mici care vă pot aduce la domiciliu ouă de găina, oua de prepeliţă, miere etc. Luaţi legătura cu ei, mergeţi să vedeţi cu ochii voştri cum cresc ei acele animale... 

3. Verificaţi aceasta listă de producători bio: http://ligiapop.com/2012/05/04/microferme-si-producatori-bio-locali/

4. În orice supermarket există un raft cu produse bio/dietetice. Multe din produsele astea sunt o porcărie, dar unele chiar ne pot fi de folos. De la acest raft iau deseori: paste din făina integrală, faina integrală, fulgi de cereale, quinoa, orez brun, bulion de roşii, lapte de soia sau alt lapte vegetal. Vă rog să verificaţi ingredientele înainte să cumpăraţi aceste produse, s-ar putea să aveţi surprize să găsiţi ingrediente nu tocmai sănătoase, dar ,,bio'' :)
5. În multe hipermarketuri au început să aducă o diversitate mai mare de cereale şi leguminoase: orez sălbatic, orez brun, năut, mazăre uscată, linte. Găsiţi nuci şi seminţe crude în majoritatea supermaketurilor. De asemenea din supermaket puteţi lau peşte oceanic sălbaitic (de captură, nu din crescătorie). Pe ambalaj scrie dacă e de captură şi unde a fost prins, iar al ingrediente nu trebuie să apară nimic în afara de peşte (am descoperit de curând că peştele poate fi şi în glazură)
6. Vizitaţi magazinele Dm, găsiţi acolo produse bio la preţuri acceptabile. Îmi place să iau de la ei lapte vegetal, dulceaţa fără zahăr, muesli, nuci li seminţe crude.
7. Vizitaţi acest magazin online: http://www.driedfruits.ro/ 
Eu iau de la ei: nuci si seminte crude, fructe deshidratate (nu confiate), quinoa, leguminoasele, ulei presat la rece.
8. Vizitaţi acest magazin online: http://www.rawveganmall.ro/ pentru superalimente.
9. Intraţi la orice plafar mare. În plafar găsiţi o grămadă de chestii faine, îmi plac mai ales produsele de la Solaris Plant şi Sanovita: tot felul de condimente, ceaiuri, superalimente, fulgi, cereale, faina din cereale si leguminoase şi multe alte lucruri. Nu toate plafarele sunt ok, unii au preţuri exagerate. Găsiţi unul cu o gama cât mai larga şi preţuri mici.
10 Căutaţi magazinele Naturalia: http://www.naturalia.ro/catalog/magazine_naturiste.php  Am fost cândva mai demult şi aveau foarte multe chestii gustoase şi sănătoase, doar că un pic cam scumpe.
Cei care din oraşe mari în afara României, găsesc multe ingrediente utile în magazine asiatice.

Cum vi se par aceste soluţii? Voi aveţi şi alte idei?
 Nu uitaţi: cine caută, găseste!
 Vă îmbrăţişez şi de abia astept să răspund la întrebrile voastre!

Comentarii

  1. Foarte utile sfaturile tale, multumesc! Exista multe alternative de produse sanatoase, trebuie doar sa le cautam :)

    Eu am avut surpriza placuta sa gasesc o gramada de alimente interesante in magazinele bio/naturiste, de unele din ele nici nu auzisem. Insa, cum bine ai mentionat, chiar si in cazul asta trebuie citita bine lista cu ingrediente, altfel ne putem trezi cu surpize neplacute...

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu incerc sa cumpar cat mai naturale...dar nu cred ca reusesc...

    RăspundețiȘtergere
  3. @zambetsisanatate, bine ai venit! Multumesc pentru apreciere, si tu ai un blog foarte dragutz, o sa-l răsfoiesc imediat :) Da, atunci când mergi la magazine naturiste descoperi tot felul de chestii noi, dupa aia vii acasa si cauti ce poti face din ele. Mă inspira, pe cand cumparaturi la supermarket ma baga in depresie :))

    @Coco, pai de ce nu reusesti?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare