Q&A: Ce alimente nu am voie să mănânc dacă am acnee?

Am citit în foarte multe articole pe internet că legătura dintre alimentaţie şi acnee este un mit şi că dieta nu va schimba nimic. Din experienţa proprie pot spune că mit este aceasta afirmaţie. Despre importanţa alimentaţiei pentru sănătatea pielii am mai scris aici (click). Despre tratamentul extern al acneii urmează să scriu când scap şi eu de tot de ea. Astăzi răspund la întrebarea concretă ,,ce nu am voie să mănânc?'' .Iată deci care sunt alimentele al căror consum este pus direct în legătura cu apariţia sau agravarea acneei:

  1. Lapte (oricare, dar cred ca experimentele au fost făcute pe lapte de vacă). Orice lapte animal conţine hormoni. Chiar dacă nu ai probleme hormonale, probabil ai observat că totuşi atunci când eşti pe ciclu  acneea se agravează. Spre dezamagirea iubitorilor de lactate naturale, laptele creşte atât nivelul hormonilor sexuali şi cât şi al insulinei în sânge, ceea ce nu are cum să nu se reflecte asupra echilibrului nostru hormonal atât de fragil şi implicit asupra secreţiilor glandelor sebacee.
  2. Zahăr şi carbohidraţi rafinaţi. Se pare că acestea nu cresc doar nivelul insulinei, dar şi dezechilibrează nivelul hormonilor sexuali. O dieta normală a omului modern e atât de bogată în zahăr şi carbohidraţi rafinaţi, încât acneea, creşterea excesivă a părului pe corp, obezitatea şi infertilitatea au devenit fenomene obişnuite pentru femei.
  3. Grăsimi ,,rele'': orice ulei procesat termic şi chimic, margarina, carnea grasă  etc. Trebuie înlocuite cu grăsimi ,,bune'': uleiuri presate la rece, avocado, nuci şi seminţe crude. Din grăsimi animale sunt acceptate: peşte, ghee (unt clarificat, nu este acelaşi lucru cu unt obişnuit).
Cu toate că e bine să păstrăm o alimentaţie cât mai echilibrată şi toate produsele nesănătoase sunt de evitat, anume legătura între lactatele şi dulciurile a fost demonstrată ştiinţific şi de aceea, acestea sunt alimentele de evitat în primul rând.


Pe de altă parte, dieta echilibrată, bogată în vegetale (crude), câteva suplimente alimentare şi exerciţii constante  pot echilibra nivelul hormonal!

Gândeşte-te un pic la dieta ta. Zahărul nu e doar acela pe care îl pui în cafea, ci şi din toate podusele de panificaţie, conserve şi multe alte produse cumpărate. Carbohidraţii rafinaţi, mai ales pâinea au devenit  cea mai mai parte a dietei noastre: de dimineaţa sandvici, la amiaza mâncare binîţeles cu pâine, apoi desert sigur din făina alba, seara iar pâine, desert şi tot aşa, să nu mai vorbim de fast food. Nu este nevoie de schimbări radicale în viaţă. Sănătatea şi fericirea noastră sunt construite din micile alegeri şi decizii pe care le luam în fiecare zi. Dacă azi alegi sa consumi o salată de fructe în loc de o prăjitură, peste câţiva ani dieta ta va fi muuuult diferită de cum este acum. Şi sănătatea ta la fel!


Sursa imagine: futurederm.com

Comentarii

Postări populare