Salvia


Sursa foto: winterinvenice.co.uk


Salvia (Salvia officinalis), Sage în engleză

Principii active:
Majoritatea principiilor active se găsesc în uleiul volatil (tuiona, cineol, borneol etc); alte substante care se găsesc în frunze: taninuri, principii amare, rezine, acid ursolic, acid oleanolic, flavone, substante estrogene etc.

Proprietăţi:
  1. acţiune antisudorifică (diminuează transpiraţia)
  2. diminuează procesele fermentative în intestin şi favorizează evacuarea gazelor
  3. stimulează secreţia bilei
  4. acţiune antispastică
  5. proprietăţi astringente şi antiseptice
  6. acţiune calmantă asupra sistemului nervos 
  7. efect uşor hipoglicemiant
Utilizări terapeutice:
  • meteorism abdominal
  • stimulent în dispepsii şi atonii gastro-intestinale
  • dischinezie biliară
  • transpiraţia excesivă
  • distoniile nervo-vegetative, stări nervoase (în menopauză de exemplu)
  • disfuncţii ovariene
  • inflamatii ale mucoaselor (gingivite, stomatite)
  • acnee (intern şi extern)
  • poate intra în compoziţia ceaiului antiasmatic, pentru diabet, pentru gargara (amigdalita, faringita)
Sfaturi practice generale:
  1. Pentru a stimula functiile tractului digestiv şi mai ales ale ficatului sau în cazul gazelor se bea ceai din salvie (sau în combinatie cu alte plante cu efecte coleretice, carminative) de 2-3 ori pe zi. Preparati ceaiul ca orice alta infuzie: 1-2 linguriţe de frunze uscate la o un păhar de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 min. Pentru reducerea transpiratiei ceaiul se va bea rece. 
  2. Ceaiul de salvie are proprietăţi diferite în funcţie dacă este luat cald sau rece. Ceaiul rece are acţiune astringentă, calmează şi răcoreşte, ajută în transpiraţie excesivă, diaree. Ceaiul cald din contra va facilita expectoraţia şi transpiraţia şi va ajută în caz de răceală, infecţii ale căilor respiratorii, eliminarea toxinelor din organism.
  3. Salvia se utilizează şi ca condiment pentru diverse mâncăruri, mai ales în bucătăria mediteraneană. Se poate adăuga la orice preparat din carne, la sosuri, legume înăbuşite, salate etc. Nu doar că oferă un gust şi un miros deosebit, dar şi ajută digestia. 
  4. Pentru îngrijirea cavităţii bucale: se ia o frunză de salvie şi, opţional, puţină miere şi se freacă dinţii curaţi cu ea.Aceasta procedură va împrospăta respiratia, va reduce riscul formării cariilor şi va ameliora flora cavităţii bucale. 
  5. Ceaiul de salvie poate fi adăugat la diverse măşti pentru ten gras şi acneic sau se poate utiliza ca atare, ca tonic. După ce faţa a fost curăţată, înmuiaţi un disc demachiant în ceai de salvie şi ştergeţi sau tamponaţi uşor faţa. Nu clătiţi. Ajută în cazul tenului gras, acneei, inflamaţiilor, pentru îngrijirea tenului de tip Kapha sau Pitta.

Notă: Salvia poate diminua secretia laptelui de aceea, nu trebuie să fie consumata de femeile care alaptează. De asemenea, salvia nu trebuie utilizată pe termen lung de către persoanele de tip Vata, în schimb este foarte bună pentru Kapha şi mai ales Pitta datorită principiilor amare.

Comentarii

Postări populare