Indice glicemic

Indicele glicemic este un sistem de măsurare a proprietăţii alimentelor de a creşte nivelul de zahăr din sânge. Acesta se calculează pe o scara de la 0 la 100, reperul fiind glucoza pură. Aceasta înseamnă că alimentele care au un IG mare (să zicem peste 60) cresc rapid nivelul zahărului din sânge. Ca urmare nivelul de insulină creşte concomitent pentru a utiliza glucoza, nivelul de glucoza scade brusc, iar creierul primeşte foarte rapid după masă (sau chiar în timpul mesei) semnalul de foame. Practic, un IG mare înseamă o poftă mare de mâncare, ceea ce e rău pentru cei care îşi doresc să slăbească şi e rău în general, pentru că nimănui nu-i face bine să mănânce mai mult decât trebuie. Aceasta foame nu este o nevoie reală a organismului, ci doar un semnal fals. Pe de altă parte, o dietă bazată predominant pe alimentele cu IG mic-mediu (sub 50) îmbunătăţeşte parametrii sângelui în cazul diabetului zaharat şi ajută la eliminarea excesului de grăsime. 

Unele alimente au indice glicemic mare fără să fie preparate (fructele dulci de exemplu). Însă există alimente cu IG mic în stare crudă şi IG mare atunci când sunt preparate. Un exemplu foarte bun pentru bucătăria din spaţiul nostru geografic, mult iubiţii noştri cartofi şi morcovi.
De asemenea, carbohidraţii de obicei sunt slab calorice şi de aceea ne gândim că sunt mai dietetice. Greaşeala! O porţie de cartofi fierţi sau copţi are în jur de 150-200 calorii şi IG=70-95. Extrem de mult. Sigur că dacă mâncăm ceva cu cartofi, aşa cum se obişnuieşte la noi, vom mânca foarte mult şi totul se va depune negreşit sub formă de grăsime. Şi dacă ne gândim că în orice restaurant fast-food sau normal combinaţia cartofi+carne grasă de porc+ pâine este cea mai obişnuită mâncare, putem să înţelegem de ce sunt atât de mulţi oameni diformi în oraşele mari. Şi nici nu vorbim aici că este o combinare total greşită a alimentelor. Fetele iubitoare fast-food, acele 2 fire de verdeaţă adăugate la hamburger nu vă vor salva! :) Faptul că unele persoane nu se îngraşă de la aşa ceva nu înseamnă nimic, fiecare are metabolismul său, iar efectele unei alimentaţii greşite vor ieşi la iveală sub o altă formă. 

Dacă vă interesează, sunt multe liste cu IG pentru diverse alimente pe net. Acesta se stabileşte ţinând cond de compoziţia chimică a fiecărui aliment şi nu poate fi calculat de oricine. Dacă doriţi să slăbiţi, e bine să vă uitaţi şi la calorii şi la IG. 

Pe scurt, zahăr şi alţi îndulcitori sau fructe dulci au IG foarte mare. Excepţia este mierea care are un IG mediu. Lactatele (lapte, iaurt) au IG mic. Produse din cereale, mediu-mare. Legumele fără amidon au un indice glicemic foarte mic (multe dintre ele sunt chiar aşa-numitele ,,minus calorii'', necesită mai multă energie pentru a le digera decât câte calorii conţin). Cele care conţin amidon atunci când sunt preparate au Ig mare. Leguminoasele au un Ig mic. 

Sigur că Ig nu spune totul despre un aliment. Însă, este un indice destul de util pentru cei care îşi doresc să slăbească sau au anumite afecţiuni (în principal diabet). Ştiind Ig al unui aliment îl putem evita, consuma rar, puţin sau  putem învăţa cum să-l consumăm corect. În plus, cei care sunt slabi de felul lor sau cei care folosesc foarte multă energie nu au de ce să-şi facă griji. Însă, de cele mai multe ori oamenii din oraşe mari nu folosesc atât de multă energie zilnic, au un mod de viaţă sedentar şi toate caloriile consumate în plus la necesarul zilnic se transformă în găsime.
Un alt termen este glycemic load, care se referă la aceeaşi proprietate a carbohidraţilor, dar ţine cont de cantitatea de carbohidraţi într-o porţie. GL este un indicator mai precis, dar în acelaşi timp şi mai ,,pericolos''. De exemplu, pepene roşu are un IG foarte înalt, iar GL mic. Dar cine mănâncă doar o porţie de pepene roşu? Majoritatea oamenilor (cel puţin pe care eu îi cunosc) când se pun la un pepene, nu se lasă până nu-l termină pentru că e răcoritor, hidratant, exact ce trebuie într-o zi călduroasă de vară, nu-i aşa? De aceea, personal consider penene roşu un aliment la care cei cu probleme menţionate mai sus trebuie să atragă atenţia. Dar dacă aveţi meniu cu porţii calculate aproximativ în grame, GL este foarte util.

Link-uri utile:

Comentarii

Postări populare