Q&A: Dieta pentru femei care alăptează


Prietena mea Claudia a devenit de curând mămică. Ce fericire! Din păcate e prea departe ca să o pot vizita şi nici nu ştiu toate detaliile, ce şi cum a fost. Mi-a scris pe net că a nascut o fetiţă tare draguţă şi m-a rugat să fac un articol despre alimentaţie pentru femei care alăptează.
Din păcate, multe cunoştinţe în acest domeniu (încă) nu am. Aşa că voi scrie lucruri generale.




Dieta, ca şi în timpul sarcinii, trebuie să fie nutritivă şi blândă. Este practic dieta pentru Vata, căci această dietă este orientată spre hrănirea ţesuturilor. Alimentele care trebuie preferate sunt cele care cresc elementul Kapha şi scad Vata şi Pitta. În plus, dieta pentru Vata exclude alimentele care formează gaze sau cele greu digerabile, iritante, ceea ce este absolut benefic pentru mama şi copilul. Dieta pentru Vata este o dietă calorică şi nutritivă, dar nu vă speriaţi că vă îngrăşaţi. Excludeţi alimentele care doar umplu stomacul şi au valoarea nutritivă slabă (în special pâinea şi produsele de panificaţie, dar şi produsele din carne de tip pate, salam, crenvurşti) şi folosiţi condimentele moi din plin pentru a susţine metabolismul. În rest se pot alege orice alimente care vă fac bine. Se pare că doar puţine dintre afirmaţii despre alimentaţie în timpul lactaţiei sunt adevărate şi multe dintre ele sunt mituri. De aceea, mâncaţi normal şi observaţi atent ce reacţie are copilaşul. Alimentele care sunt susceptibile de a avea efecte negative le puteţi introduce câte unul pentru a putea şti exact care dintre alimente face probleme. Combinarea corectă a alimentelor este esenţială. Nu combinaţi niciodată lactatele cu carne sau alte produse proteice greu de digerat. Digestia trebuie neaparat sustinuta cu mese regulate, interval intre mese (1-2 ore), mese usoare şi simple, combinatii corecte, condimente etc.

Proporţia tipurilor de alimente: 50% cereale integrale, 20% proteine, 20-30% legume şi 5-10% fructe.
Gustul dulce, sărat şi acru sunt bune, pe când gustul iute, amar şi astringent trebuie evitate. Atenţie, dulce nu înseamnă numai zahăr. Dulci sunt toate cerealele, multe legume (cartofi, morcovi, dovleac), fuctele, mierea.
Mâncarea trebuie să fie caldă, lichidă şi omogenă.

Alimentele (şi băuturile) reci, crude, uscate trebuie evitate. Adică, favorizaţi: supele, ciorbiţele, supe-cremă, piureurile din legume, tocăniţe, terciuri din cereale, terciuri gătite cu lapte, mâncăruri semilichide din leguminoase şi cereale în stil indian şi evitaţi: salatele, amestecarea alimentelor crude cu cele gătite, muesli, chipsuri, fulgi etc. Foarte important: nu consumaţi lapte rece. Laptele rece aproape că nu se digeră de către organismul uman. Clasicele muesli cu lapte rece sunt absolut de evitat.

 Conservele, toate produsele procesate industrial şi mâncarea refrigerată şi încălzită de mai multe ori sunt din categoria ,,umple stomacul'', nimic în afara de sentimentul de saţietate şi toxine în plus nu vă oferă aceste produse.
Ceai şi cafea nu doar că agită, dar şi deshidratează. Dacă aveţi nevoie de ceva dinamizant, încercaţi ceai din condimente, puţin ghimbir (ceai, în suc, răzut cu miere), miere, ţelină (suc de ţelină şi castravete este energizant), superalimente (de ex. goji).

Lactate

Laptele se consumă cald, eventual cu diverse condimente pentru o mai bună asimilare. În general, am citit pe unele bloguri că de multe ori anume consumarea lactatelor creează probleme în burtică. De aceea, dacă aveţi probleme sau simţiţi că nu digeraţi bine lactatele, încercaţi să le excludeţi. De asemenea, doar laptele organic de la ţară, este admisibil. După cum ştim cu toţii, animalele de la ferme obişnuite nu sunt hrănite cu mâncare, ci cu diverse amestecuri care conţin factori de creştere, hormoni, plus antibiotice şi alte chimicale. Organismul matur are tot felul de mecanisme de apărare şi nu simte imediat efectele nocive ale acestor substanţe, dar toate acestea vor fi transmise lui bebeluş prin lapte. Laptele organic este disponibil deja peste tot, chiar şi în România sunt ferme care livrează acasa lapte organic de capră pentru un preţ decent.
Consumul lactatelor este absolut recomandat de Ayurveda în timpul lactaţiei. Dacă nu îl digeraţi bine încercaţi să consumaţi lapte cald (plus condimente: fenicul, cardamom, scorţişoara) ca atare sau să gătiţi în el cereale. Apoi, puteţi încerca produse fermentate din lapte (la fel, urmăriţi reacţia) şi lapte de capră (se digeră mai bine decât cel de vacă). Dacă nu merge nici aşa, excludeţi laptele. Sunt multe femei vegane cu copii perfect sănătoşi, deci nu e nici un risc. Atât calciu, cât şi alte substanţe nutritive se pot lua din alte produse.

Grăsimi 

Indiferent dacă consumaţi lactatele sau nu, vă recomand ghee, care este foarte nutritiv şi ajută la lubrieferea tuturor mucoaselor şi hrănirea ţesuturilor. Îl puteţi prepara singure sau cumpăra dintr-un magazin de produse naturiste sau cu produse indiene. Consumarea grăsimilor sănătoase este esenţială în aceasta perioadă. Grăsimi sănătoase se mai găsesc în: uleiuri presate la rece, nuci şi seminţe crude, avocado.

Nuci

Nucile sunt foarte nutritive. Conţin grăsimi bune şi proteine uşor asimilabile, plus diverse alte substanţe nutritive. Alegeţi nucile care conţin o cantitate mai mare de proteină şi mai mică de grăsime (sunt foarte de calorice), de exemplu migdale, şi consumaţi-le moderat. Cumpăraţi neapărat nuci crude şi consumaţi-le în 2 feluri: sau înmuiate (min. 2 ore) sau uşor călite (fără ulei, sare). Seminţele de asemenea sunt foarte nutritive, se consumă în acelaşi fel. Migdalele şi seminţele de susan sunt campioane în conţinutul de calciu. Foarte nutritive sunt si: cocos, seminte de dovleac, seminte de pin, nuci româneşti, macadamia. Lapte de migdale şi de soia preparate acasa sau organice (fara nici un fel de conservant, aromatizator etc) sunt foarte bune.

Carne

Carnea din supermaket, la fel ca şi laptel, conţine hormoni şi toxine. Preferaţi carnea de la ţară. În plus carnea transmite energia negativă şi este posibil copilul să fie mai agitat. De aceea, vă recomand să optaţi pentru peşte oceanic de captură (sălbatic), fructe de mare şi, din când în când, carne de pui sau curcan crescute în ferme ecologice.

Legume din familia crucifere 

Acestea creează gaze. Din legumele pe care le consumăm de obicei, aici intră: toate felurile de varză, conopidă, hreanul, rucola, napi, conopidă, ridiche. 

Legume iritante

Legumele care irita mucoasele trebuie consumate cu prudenţă: ceapa, usturoi, ridiche, ardei iute. De asemenea, consumaţi moderat: vinete, ardei, cartofi, roşii.

Leguminoase

Generează gaze. Cele cu bob mic sunt cel mai uşor asimilabile, le puteţi încerca pentru a vedea cum merge, căci până la urmă leguminoasele sunt o sursă bună de proteine şi conţin multe fibre ceea ce previne constipaţia. Încercaţi fasolea mung (mung dal), adzuki, lintea galbenă, lintea roşie, produsele din soia (favorizează lactaţia).

Fructe

Fructele se pot consuma ca atare sau înăbuşite uşor cu condimente. Evitaţi fructele care pot genera reacţii alergice (căpşuni de ex) sau cele care se digeră greu (cireşe).

Condimente

În general, alimente picante trebuie evitate. Unele condimente însă sunt extrem de benefice pentru mămici pentru că îmbunătăţesc digestia şi stimulează lactaţia (efect galactagog). Acestea sunt: seminţe de fenicul (fennel), seminţe de schinduf (fenugreek), chimen(caraway) şi anason (anise). Acestea se pot utiliza în diverse feluri: se poate face ceai din ele, se pot mesteca pur şi simplu, se pot căli uşor (fără ulei) şi apoi adăuga la mâncare, se pot folosi la prepararea mâncării.
Alte condimente bune: ghimbir, seminţe de ţelină, chimion (cumin), scoarţişoara, coriandru, busuioc, rozmarin, cimbru.
Sarea nu trebuie consumată în exces, 1/2 lingurita pe zi este de ajuns.  Zahăr alb trebuie exclus.

În rest orientaţi-vă după dieta pentru Vata: mese regulate, mâncare cu gust armonios, multe lichide (neapărat şi apa pură de izvor), atmosferă plăcută (tensiune nervoasă, graba etc scad secretia alptelui) şi aşa mai departe. Dacă vor fi ,,cereri'' voi publica şi articol cu plantele medicinale care favorizează lactaţia. Nu uitaţi că laptele matern nu poate fi înlocuit cu nimic altceva şi că introducerea înlocuitorilor prea devreme duce la intoleranţe şi alergii.


Link-uri utile:
http://www.cristelageorgescu.ro/alaptam-dar-ce-mancam/06/2011/#more-2735
Sper sa mai gasesc informatii bune pe net. Daca stiti bloguri care merita citite, va rog să ne impărtăşiţi!

Sursa imagine: http://www.antheasayurveda.com/2010/09/lactation.html

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare