Anotimpul Vata

sursa imagine: www.billwesterman.com
 Pentru a citi articolul general despre anotimpurile şi dosha click aici.

Toamna- începutul iernii este perioada guvernată de Vata. Vata înseamnă energie, Viaţă, mişcare, dinamica vieţii, sensibilitate. Vata este ceea ce pune în mişcare lucrurile, fără de ea celelalte dosha nu ar putea să se manifeste. În natură este reprezentată de vânt şi are următoarele caracteristici: este uscată, rece, aspră, uşoară şi mobilă. Reprezintă prana, iar în corpul fizic aceasta se manifestă în toate funcţiile de eliminare a organismului, în intestin gros, oase, urechi, sistemul nervos, exfolierea celulelor epiteliale.  Vata este o energie subtilă şi are un rol important nu doar în mişcările corpului, dar controlează şi sentimentele, gândurile, asigură adaptarea psihică şi înţelegerea.

Vata este o energie creativă şi toamna poate fi anotimpul unor idei şi începuturi noi, al schimbărilor, anotimpul în care ne simţim plăcut melancolici, plini de entuziasm... Mai ales schimbările de vreme şi vântul ne declanşează imaginaţia şi creativitatea. Pe de altă parte, cei care au o constituţie de tip Vata s-ar putea să se simtă uşor dezechilibraţi. Anotimpul rece şi uscat creşte elementul Vata şi mai mult şi persoanele de acest tip încep să sufere de frig şi uscăciune, devin prea ,,cu capul în nori'', le e dificil să se concentreze pe o singură acţiune, apare ,,sentimentul irealităţii'' (aşa numesc eu sentimentul acela când totul pare că se petrece în vis- mi se întâmpla înainte foarte des). Pot apărea şi depresia sau stări depresive, anxietate, constipaţia, balonări, o piele extrem de uscată şi crăpată, descuamări pe piele, scădere în greutate, durere în corp (în oase, în timpul ciclului menstrual etc), artrita etc.
Deşi aceste stări sunt specifice pentr persoanele de tip Vata sau cu o constituţie dublă, V-P sau V-K, pot apărea la orice constituţie. Doar pentru Pitta pură toamna şi iarna acţionează echilibrant şi persoanele de acest tip se simt foarte bine, nu răcesc niciodată şi nu prea le este frig. Ceilalţi însă resimt influenţa energiei Vata mai mult sau mai puţin. Cu toţii dorim să ne îmbrăcăm mai gros chiar dacă încă nu e atât de frig, să bem ceva cald, să mâncăm ceva gătit, cald şi consistent şi aşa mai departe. De fapt, astfel acţionăm subconşient pentru scăderea elementului Vata. Căci pentru a echilibra Vata este nevoie de calităţi exact opuse ei: cald, greu, stabil, ,,împământat'', hidratat, onctuos, emolient. De aici câteva sfaturi generale pentru cei care au o constituţie Vata sau resimt în aceasta perioada o influenţă nu tocmai plăcută a acestei dosha.
  • O dietă care echilibrează Vata.
  • Foloseşte zilnic uleiurile şi ghee la prepararea mâncărurilor. 
  •  Masaj zilnic cu ulei cald (mai ales ulei de susan) după care poţi face un duş sau o cadă caldă. Când afară este foarte urât, poţi lăsa uleiul pe piele (mai ales pe  mâini şi picioare).
  • Băuturile calde, dar nu cele care deshidtatează (ceai, cafea). De preferat sunt ceaiurile din condimente şi lapte cald cu condimente.
  • Încercearcă să-ţi  faci un program fix care să nu fie prea aglomerat. Ştiu că ai multe idei, dar o să ai timpul să le pui în aplicare, acum e important să-ţi păstrezi echilibru :). Orele de somn şi odihna sunt  foarte importante. Culcare 10, trezire 6 e perfect :). După ora 6 seara este bine să întrerupi activitatea, să iei o cină reconfortantă şi se te relaxezi făcând ceva plăcut. Nu uita de un ceaiuţ calmant sau lapte cald dacă ai probleme cu somnul ;). Masajul cu ulei de asemenea ajută să te relaxezi.
  • Mese regulate (cel puţin 3), calde, lichide. Supele cremă din legume şi rădăcinoase, terciurile de cereale, terciurile preparate cu lapte, legume la cuptor preparate cu ghee... sunt super! Pentru Vata slăbite sunt  recomandate şi mâncărurile dietetice din carne, de ex. zeamă de găină (musai de casă). Renunţă la snack-uri în aceasta perioadă a anului, acestea slăbesc focul digestiv. De asemenea, sunt de evitat toate crudităţile (fructele dulci în cantităţi moderate sunt ok), mâncărurile uscate, reci, sandviciuri, leguminoasele (fasolea, năut).
  • Încercă să faci astfel încât să nu fie diferenţe prea mari de temperatură. De multe ori, atunci când avem centrala proprie, tindem să facem prea cald în casă, diferenţa cu temperaura de afară e prea mare şi răcim foarte uşor. Temperatura în casă trebuie să fie cam de 20 de grade, iar noaptea putem lăsa şi mai jos, până la 16 grade. Temperatura trebuie să fie atât de joasă cât să te simţi confortabil. Este de preferat să ne îmbrăcăm bine şi să ne punem 2 pături decât să avem un aer foarte cald în casă. Dar esenţial este ca temperatura să fie una confortabilă, căci persoanele de tip Vata efectiv nu pote să gândească atunci când le este frig.
  • Exerciţiile fizice nu trebuie să fie prea intense. Nu sunt recomandate: mersul pe bicicleta, alergatul, săritul şi alte chestii care implică mişcări rapide şi dezlepirea de sol. Sunt foarte bune exerciţii din yoga care ajută la ,,înrădăcinare'', mersul pe jos, balet, exerciţii simple pe care le ştim de la educaţie fizică. Dacă mergi pe bicicletă de obicei, însearcă să faci yoga măcar 1 dată pe săptămână. 
  • Fă meditaţia şi folosesşte cât mai puţin calculatorul în timpul tău liber. Vata tinde să fie mereu ,,în afara'', iar meditaţia ne ajută să ne întoarcem spre interior, să ne concentrăm asupra Eu-lui adevărat, să ne ordonăm gândurile, să ne coordonăm acţiunile şi să căpătăm o senzaţie de siguranţă şi încredere în sine. Poţi să practici pur şi simplu o respiraţie profundă sau să meditezi în rugăciune. Orice îţi este mai aproape de sufleţel :).
Recomandări Blossom of a new life :D
  1. Fă rost de uleiuri de calitate bună şi ghee pentru aceasta perioadă. Sau prepară ghee acasă după reţeta de aici: http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2012/01/ghee-unt-clarificat.html
  2. Musai să ai în casă un ceai din condimente (există în comerţ şi ceaiuri special pentru Vata) sau prepară propriul tău ceai din ingrediente preferate după reţeta de aici: http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2012/10/ceai-pentru-sezonul-rece-vata-si-kapha.html
  3. Ia-ţi un ulei ayurvedic cum este cel de aici http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=96&category_id=30 pentru masajul zilnic.
  4. Ia nişte uleiuri esenţiale de bună calitate pentru aromaterapie: lavandă, ilang-ilang, iasomie, trandafir, santal, patchouli. Poti adăuga şi câteva picături de ulei esenţial în uleiul tău de masaj.
  5. Bea în fiecare dimineaţă un păhar de apă călduţă. Dacă ai constipaţie, îţi recomand şi o lingură de ghee. După 15 min. poţi să iei micul dejun cald şi nutritiv.
  6. Reţetele mele preferate pentru aceasta perioadă a anului:  Dovleac umplut cu quinoa şi legume, Supă cremă de dovleac, supă cremă de rădăcinoase (cât mai multe supe şi ciorbiţe calde şi reconfortante!), legume la cuptor,  dar mai ales combinaţia cartofi+dovleac+ ardei gras  fac foarte des (adaug seminţe de mac şi susan spre sfârşit sau le călesc separat şi adaug la sfârşit: delicios!), Kitcharipeşte la cuptor, bame la cuptor, mâncare de fasole şi mazăre verde, couscous cu legume înăbuşite, orez cu legume, paste integrale cu diverse sosuri (simplu de roşii, cu dovlecei şi roşii, de spanac, cu panir etc), supele de linte pregătite cu ghee şi multe condimente etc, terciuri pregătite cu lapte sau fulgi de ovăz cu lapte cald, orez dulce. Îmi place să adaug seminţe sau nuci călite la mâncare: seminţe de mac, de susan, de dovleac, migdale, nuci româneşti. Şi îmi mai place să servesc în weekend un păhar de vin roşu de casă simplu sau fiert cu condimente :D.
Voi ce trucuri aveţi pentru a menţine o stare confortabilă în sezonul rece? 

Comentarii

Postări populare