Cele 3 dosha şi ritmul circadian

sursa imagine: www.ifreeware.net

Într-un articol precedent am vorbit despre corespondenţa între anotimpurile şi cele trei dosha. Astăzi vorbim despre corespondenţa între dosha şi ritmul circadian.
Se ştie deja că la anumite ore organismul nostru digeră hrana, la altele regenerează anumite organe, sunt secretaţi anumiţi hormoni şi aşa mai departe. Însă de cele mai multe ori informaţii precum ,, la ora 19 avem temperatura corpului cea mai crescută'' nu ne ajută la mare lucru. Cu ajutorul Ayurvedei putem însă să înţelegem mai clar care sunt ciclurile în timpul zilei şi care ar trebui să fie rutina noastră zilnică astfel încât să fim în armonie cu ritmul natural.
Cele trei mari forţe care reglează corpul nostru, Vata, Pitta şi Kapha, sunt influenţate inevitabil de ciclurile naturale ale naturii (anotimp, ciclurile zilei) şi prin asta asigură adaptarea organismului nostru la diverse condiţii ale mediului. În acelaşi timp, acestea influenţează nivelul nostru de energie, funcţiile specifice ale organismului. În momentul în care rutina noatră zilinică corespunde cu aceste procese, organismul nostru va putea funcţiona la potenţialul său maxim. De asemenea, putem profita de aceste cunoştinte şi pentru a ne organiza timpul de lucru astfel încât să fim mai productivi şi mai creativi.

Astfel, conform ştiinţei ayurvedice, ziua se împarte în 6 faze, fiecărei dosha corespunzând-i 2 faze- una în timpul zilei şi una în timpul nopţii:

Orele 10- 2 noaptea, respectiv 10- 2 ziua sunt fazele Pitta ale zilei
Orele 2-6 noaptea, respectiv 2-6 ziua sunt fazele Vata ale zilei
Orele 6- 10 ziua, respectiv 6-10 seara sunt fazele Kapha ale zilei

22- 2

În aceasta faza a nopţii Pitta este deosebit de activă.  Focul digestiv este puternic şi rolul lui este de a digera toată hrana primită în timpul zilei, de a o asimila. Are loc şi o ,,digestie'' mintală, toate informaţiile primite în timpul zilei (conştient sau inconştient) sunt procesate. În aceasta perioadă unii dintre noi se simt energici şi de aceea lucrează, învaţă. Mai ales este specific persoanelor de tip Pitta. Însă dacă nu ne culcăm la ora 10-11 o perioadă lungă de timp, în corp se vor acumula toxinele, căci hrana nu va putea fi asimilată cum trebuie. De asemenea, apare stres şi chiar depresia, căci informaţia de asemenea nu este procesată corespunzător şi astfel percepţia noastră nu poate fi una limpede. În plus, între orele 11 şi 1 noaptea are loc secreţia neurotransmiţătorului serotonina, numit şi hormonul fericirii căci răspunde de starea noastră de bine. Dacă nu dormim, apare o stare de oboseală, stres, scade capacitatea de concentrare şi memorare, insomnii. Este foarte important să dormim nu 8  sau n  ore pe zi, ci să dormim anume între orele 10 şi 2 noaptea. Dacă nu este posibil întotdeauna să facem acest lucru, este bine măcar să nu mâncăm în acest interval pentru a nu îngreuna şi mai mult digestia.

 2- 6

Este faza Vata a nopţii, o fază deosebit de activă  care se concentrează mai mult pe funcţiile de eliminare. Sunt eliminate toate reziduurile care rezultă din faza de digestie, tocmai de aceea este normal să avem scaun la scurt timp după ce ne sculăm. Planul mintal devine activ, aceasta este perioada în care visăm. Dacă ne trezim în ultima parte a acestei faze, vom avea multă energie pe parcursul zilei, căci Vata este energia şi dinamica vieţii. Nu degeaba se spune ,,cine se scoală de dimineaţa departe ajunge'' :). Sunt oameni care se trezesc în aceasta faza şi meditează sau pur şi simplu rămân în pat şi fac planuri pentru întreaga zi. Şi într-adevăr, aceste ore sunt potrivite pentru meditaţie, căci conţiinţa noastră poate accesa mai uşor planurile superioare ale fiinţei noastre. De asemenea, este un timp bun pentru a face yoga sau alte exerciţii, pentru că Vata ne va ajuta să ne mişcăm mai uşor.

6- 10

Aceasta parte a zilei este guvernată mai ales de Kapha. Corpul este greu şi mintea funcţionează încet. Mai ales persoanele cu o constituţie Kapha s-ar putea să se simtă amorţiţi. Pentru că cei mai mulţi dintre noi ne trezim în acest interval ne este atât de greu să ne trezim. Energia de tip Kapha este una grea, stabilă şi lentă. Activităţile care sunt potrivite cu aceasta energie sunt cele de rutină, în care este nevoie de răbdare, perseverenţă şi continuitate. Dacă sunt lucruri pt. care nu aveţi răbdare de obicei (de exemplu completarea unor date, transcrierea, verficarea, diverse activităţi casnice în care faceţi o mişcare repetată etc), încercaţi să le faceţi în aceasta perioadă a zilei. O idee bună este o plimbare matinală care permite contactul direct cu razele blânde ale soarelui care răsare. De asemenea, masajul cu ulei de dimineaţă (abhyanga) va activa diverse funcţii ale organismului, va stimula circulaţia şi digestia şi ne va conferi o stare generală de bine.

10-14

Acum Soarele este sus pe cer şi focul nostru digestiv creşte. Este faza Pitta a zilei, o fază foarte importantă pentru activitatea noastră profesională. Pitta este o energie care organizează şi descriminează. Este timpul pentru a face planuri concrete, a ne organiza timpul, a ierarhiza priorităţile, a lua decizii importante. Este bine să ne programăm activităţile importante anume pt. aceasta perioadă a zilei. Activitatea mintală atinge punctul culminant, la fel şi digestia. Masa de amiază trebuie să fie masa principală.

 14-18

Revine energia Vata. Activitatea psihică atinge punctul culminant. Ne este mai greu să ne concentrăm şi mintea ne zboară undeva departe, nu avem răbdare să facem lucrurile de rutină. În schimb, mintea este foarte activă şi creativă. Acum este timpul să creăm, să vizualizăm diverse lucruri mintal, să facem planuri îndrăzneţe, neconstrânse de limitele raţiunii practice. Este foarte important să orientăm această energie creativă într-o direcţie  de dezvlotare (profesională, personală) pentru a nu fi împrăştiată degeabă (cum e atunci când sărim de la o activitate la altă, visăm cu ochii deschişi etc). Focul digestiv începe să scadă, de aceea cina trebuie luată în aceasta fază a zilei.

18-22

  Din nou faza Kapha. Mintea se linişteşte, corpul se simte mai greu şi se pregăteşte încet-încet pentru odihnă. Este timpul să luam o cină foarte uşoară dacă nu am reuşit să facem asta înainte de 6 (după apusul Soarelui focul digestiv este extrem de mic) şi apoi să ne relaxăm. Activătăţile de rutină, de îngrijire a corpului, masaj, baie caldă, petrecerea timpului cu familia sau o persoană dragă... sunt activităţile potrivite pentru aceasta perioadă a zilei. Dacă ne culcăm înainte de 10 vom adormi uşor. După 10 s-ar putea să ne ,,trezim'' din nou şi să nu mai adormim uşor după aceea, să ni se facă foame şi astfel să nu prindem orele cele mai importante de somn, prin urmare ne vom trezi mai târziu, obosiţi şi aşa mai departe.

O noapte nedormită poate că nu ne va afecta foarte mult. Dar atunci când ne culcăm după 12-1 noaptea în fiecare zi, aşa cum fac majoritatea dintre noi, toxinele se adună în corp şi la un moment dat organismul nu mai face faţa şi sistemele încep încet-încet să se deregleze.
Eu sunt obişnuită de mică să mă culc după 12. Aveam o familie mare şi o casă mică, mereu învălmăşeală, surorile mai mari invăţau sau cine ştie ce făceau pănă târziu. La fel m-am obişnuit şi eu să fac temele noaptea, când deja picam de somn. Apoi au urmat nopţile nedormite la cămin...Acum îmi este foarte greu să mă obişnuiesc să mă culc mai devreme şi să mă scol devreme. Cititul noaptea a devenit o parte din personalitatea mea, parcă numai noaptea simt că mă pot concentra. Însă este doar o obişnuinţă. Câteodată  sunt nevoită să mă scol foarte devreme. Mă trezesc greu, dar imediat după ce m-am sculat mă simt extrodinar de bine, ca şi cum aş fi dormit foarte mult, am o minte limpede şi nici urmă de lentoare obişnuită. E un sentiment de fericire inexplicabil, pur şi simplu merg pe stradă şi zâmbesc uitându-mă la oameni, păsări, natura...:). Încă mai lucrez la partea asta, cel puţin mă scol mult mai devreme decât înainte şi fără ceas.

Sper că şi vouă aceste informaţii vor fi de folos. Vă imbratisez cu mare drag!

Comentarii

Postări populare