Q&A: cum scăpăm de mătreaţă (1)

Am primit foarte multe întrebări despre mătreaţă şi m-am hotărât să fac un articol mai amplu pe această temă.
 Mătreaţa este exfolierea celulelor moarte ale scalpului. Oricine poate avea mătreaţă din când în când cauzată de un şampon prea agresiv sau o mulţime de alte cauze. Astăzi vorbim însă de mătreaţa permanentă care aduce mari necazuri atât prin aspectul estetic, cât şi prin mâncărime, durere şi alte simptome.

 De obicei celulele scalpului se reînnoiesc cam o dată pe lună şi de aceea la o persoana normală acest lucru nu se observă. Atunci când vorbim de dermatita seboreică, celulele se reîînoiesc o dată la 2-7 zile, ceea ce provoacă acumularea vizibilă a ,,fulgilor'' de piele pe scalp şi mâncărime. Descuamările pot apărea şi pe alte zone ale pielii acoperite de păr, în mod special pe sprâncene.

În medicina modernă nu se explică exact cauzele apariţiei mătreţii. De cele mai multe ori tratamentul este unul extern şi constă în şampon care conţine acid salicilic (care determină exfolierea celuelor!?), Zinc pyrithione şi creme cu cortizon sau alte creme antifungice. Tratamentul intern poate apela la antibiotice sau preparate hormonale. În principiu, mătreaţa se pune pe seama infecţiei fungice. Din cauza excesului sebum se creează condiţiile prielnice pentru dezvoltarea ciupercilor Malassezia furfur care în mod normal sunt prezente la suprafaţa pielii. Iar infecţia fungică determină aceasta exfoliere exagerată a celulelor. Din experienţa cunoştinţelor mele tratamentul nu dă rezultat pe termen lung. Ajută de obicei şampoanele speciale, folosite în fiecare zi. Imediat ce nu sunt folosite mătreaţa apare din nou. Aceasta pentru că, evident, cauzele mătreţii nu au fost eliminate. Tratamentul intern nu dă rezultat pentru că nici acesta nu elimină cauze. Spre exemplu să luam preparatele hormonale. Eu am piele grasă pe faţă şi scalp şi nu am mătreaţă.  Să ai piele grasă e normal, aşa cum e normal ca unii să aibă ochi verzi si altii albaştri. De altfel, de multe ori analizele hormonale arată că persoana respectivă are totul în regulă cu hormonii. Cu toate acestea, dermatologii, de multe ori fără să facă vreo analiză, prescriu la pacienţii cu acnee sau seboree preparate hormonale. Sau şi mai rău, preparate care reduc direct secreţia glandelor sebacee (nu spun numele, toată lumea ştie denumirea acestui preparat devastator pentru organismul uman). Antibioticele la fel: bacteriile şi ciupercile există întotdeauna în jurul nostru, dar nu toată lumea face infecţii fungice. Înseamnă că anumite persoane au nişte dezechilibre sau imunitatea slabă spre exeplu care determină apariţia infecţiei. De aceea, antibioticul are doar efect de moment. Ceea ce e ok dacă vorbim de infecţii grave când e nevoie de o acţiune imediată puternică, dar în cazul acneei sau seboreei chiar nu se merită să ne distrugem ficatul pt. ca peste o lună să apară infecţia din nou.

În schimb, viziunea ayurvedică asupra seboreii mi s-a părut pertinentă, iar remediile ayurvedice dau rezultate foarte bune dacă se face un tratament complex (intern, extern + dieta corespunzătoare). Uleiurile ayurvedice îmbunătăţesc starea scalpului vizibil din prima utilizare. Am experimentat asta când mi-a apărut mătreaţa din cauza unui şampon din comerţ. Dar vom reveni la remedii mai târziu.

Iată care sunt cauzele posibile:

  • Poate fi dezechilibru de Kapha-Vata. Dezechilibru de Kapha-Vata se caracterizează prin o piele foarte grasă, de multe ori congestionată şi acneică, cu zone descuamate. Există posibilitate să fie micoze (pe unghii de exemplu). De obicei persoanele de tip Kapha sau Vata-Kapha au acest dezechilibru: persoanele cu exces de grăsime, piele grasă, palidă, rece, umedă, uşor lipicioasă.
  • Poate fi dezechilibru de Vata-Pitta. Se caracterizează prin zone descuamate, senzaţie de arsură a pielii capului, poate fi asociat cu o albire prematură sau caderea părului. De obicei sunt persoanele de tip Pitta sau Vata-Pitta, au o piele mixtă (piele grasă de obicei în zona capului), zone descuamate, o piele fină, posibil cu multe aluniţe sau zone hiperpigmentate şi o nuanţă galbenă-maronie sau roşie. 
  • Junk food, în mod special mâncare grasă, rece, foarte picantă, uscată şi cu o valoare nutritivă extrem de scăzută. Aceste alimente dezechilibrează toate 3 dosha, determină creşterea toxinelor (ama) şi nu oferă substanţele nutritive necesare ţesuturilor. 
  • Hiperactivitatea glandelor sebacee şi sudoripare.
  • Reacţia la anumiţi factori externi: apa, şampon (de obicei pielea sensibilă de tip Pitta reacţionează negativ la şampoanele mult prea agresive din comerţ), soare, o serie de produse de îngrijire a părului (spumă, gel etc), poluarea din aer etc. 
  • Aproape întotdeauna apariţia mătreţii e legată de stres şi de anumite stări meţionale negative, în mod special lipsa de încredere în sine, frica şi tensiunea nervoasă permanentă.
Citiţi a doua parte a articolului aici (click).


Comentarii

Postări populare