Alimentele din supermarket, la control: Zacusca

sursa: cevabun.ro
Începem o nouă rubrică Alimentele din supermaket, la control! şi astăzi vorbim despre mâncărica iubită de către toţi românii, zacusca.
Apropo, ştiaţi că zacusca în lb.rusă înseamnă un fel de aperitiv care se serveşte de obicei la băutură (de exemplu niste salam si cascaval taiat, murături etc), iar în bulgară ,,micul dejun''? :)).
E, cuvantul vine din rusă, dar in spaţiul românesc s-a restrans la un anumit tip de ,,zakusca'', adică o tocăniţă de legume, de obicei preparată din vinete, ardei sau gososari, roşii, ceapa. Preparată acasa, este o mâncare minunată, mai ales dacă se folosesc multe condimente si nu se serveşte rece ci proaspătă, uşor răcită.  Dar ce e cu conservele din comerţ? O fi bune şi ele, că doar conţin numai legume, ulei si condimente...? Ei bine, nu. Şi iată de ce:
  1. Este un preparat super procesat ca orice conservă. Nutrienţii din legume sunt distruse.
  2. Conţine ulei, iar toate conservele se pasteurizează la temperaturi înalte, ceea ce înseamnă că uleiul devine cancerigen. 
  3. De obicei conţine şi zahăr. 
De aici reiese: zacusca din conserva este o mâncare lipsită de valoarea nutritivă reală, care conţine ulei procesat şi zahăr rafinat. Ceea ce face este că blochează canalele şi contribuie la acumularea toxinelor. Această mâncare rece, uleioasă şi dulce este exact ceea ce nu are voie în primul rând  persoanele de tip Kapha. Dar nici pentru celelalte 2 tipuri de constituţie conservele de acest tip nu sunt o sursă de sănătate. Ok, zacusca nu este cea mai nocivă chestie din mâncarea modernă, dar ideea este că trebuie să ştiţi asta şi să o consumaţi numai rareori, să nu aveţi impresia că vă hrăniţi organismul dacă mâncaţi o felie de pâine albă cu  zacuscă. Sigur că cei care sunt bolnavi, copiii, persoanele cu un organism foarte slab, dezechilibre legate de acumularea toxinelor (mai ales Kapha) ar trebui să evite acest produs.

Atât am vrut să vă povestesc astăzi, dacă aveţi idei bune pentru articole, aştept sugestii!

Comentarii

Postări populare