Piele de tip Kapha


 Pielea de tip Kapha în Ayurveda corespunde cu tipul de ten gras în cosmetologia europeană.  Poate fi şi ten congestionat, cuperozic, acneic, cu pori dilataţi.

Caracteristici generale:

- piele bine hidratată
- netedă, moale, catifelată, elastică
- rece şi umedă
- nuanţă mată, pământie, poate fi albă cum este făina (nu are nuanţă de roşu sau galben)
- dezechilibre: congestie, acnee, puncte negre

Pielea de tip Kapha este o piele fermă, elastică, bine hidratată şi hrănită. Nu este o piele sensibilă, nu are predispoziţie la iritaţii. Suportă ceva mai greu timpul rece şi umed, dar timpul cald îi fac bine. Tinde să devină congestionată, mai ales atunci când se consumă mese grele, alimente bogate în grăsimi, zahăr. Atunci când Kapha este în dezechilibru sau în exces pielea este prea grasă, lipicioasă, poate prezenta acnee, mătreaţă, micoze, vitiligo, celulită. Acest lucru poate fi cauzat atât de o alimentaţie necorespunzătoare, cât şi stări depresive (mai ales atunci când punem o barieră între noi şi ceilalţi).

Dezechilibre:

Pielea de tip Kapha sau un dezechilibru de Kapha la nivelul pielii generează afecţiuni cutanate caracterizate prin persistenţa simptomelor, ulcere care nu trec, mâncărime, edeme. Mătreaţa apare tot ca rezultat al dezechilibrului de Kapha. Pielea congestionată şi alţi factori pot duce şi la apariţia acneii sau a furunculilor, deşi inflamaţii sunt dezechilibre de tip Pitta. Însă la Pitta aceste inflamaţii apar şi dispar, dar la Kapha trec foarte greu. De asemenea depigmentările pielii marchează un dezechilibru de tip Kapha (de ex. vitiligo). Tratamentul trebuie să fie unul intern şi extern şi să fie respectat şi repetat până organismul şi pielea sunt din nou în echilibru. Pielea de tip Kapha este extraodinară, dar dacă a apărut un dezechilibru va trebui să îi acordaţi timp să-şi revină.

Îngrijirea tenului de tip Kapha

În primul rând, persoanele de tip Kapha ar trebui să aibă o alimentaţie echilibrată şi să facă mişcare dinamică zilinic.
Masajul energic pe uscat sau cu uleiuri speciale pentru Kapha sunt de mare folos. Acestea îmbunătăţesc circulaţia, tonifică şi revitalizează pielea şi întregul organism.
Alegeţi uleiuri foarte puţin grase: ulei din sâmburi de struguri, de jajoba, de cânepă, de floarea-soarelui etc. Uleiurile grase ar trebui excluse: ulei de argan, ulei de măsline, de migdale, avocado, cacao, macadamia, schea etc. De asemenea, în Ayurveda se foloseşte uleiul de susan procesat cu plante medicinale şi ulei de muştar pentru masajul corpului, acestea au efect deosebit asupra unei persoane cu o constituţie de tip Kapha. Masajul pe uscat se realizează cu o perie specială.
 În general, pielea de tip Kapha nu are nevoie de hrănire din exterior şi chiar reacţionează destul de rău la cremele care conţin uleiuri grase. Dacă Kapha este în exces, uleiurile ar trebui excluse total (în afara de cele ayurvedice), căci pielea va deveni congestionată şi pot apărea diverse afecţiuni cutanate. Dacă simţiţi nevoia să aplicaţi ceva pe piele pentru ingrijire sau protecţie, pot fi folosite uleiurile nongrase şi noncomedogenice, creme cu o consistenţă foarte uşoară sau cel mai bine geluri care nu conţin ulei.
Tenul poate fi curăţat cu un cleanser natural. Pentru corp merge orice săpun natural sau alt tip de produs natural de curăţare (cum sunt pudrele ayurvedice spre exemplu).
Apa florală de mentă sau de trandafiri este excelentă pentru a fi adăugată în măşti, în produsele de curăţare sau folosită în loc de tonic. De asemenea infuziile din plante uşor astringente, de exemplu din frunze de salvie, se folosesc similar.
O dată pe săptămână este bine să se facă o baie de aburi pentru o curăţare în profunzime. Măştile din argilă vor absorbi excesul de sebum al pielii de tip Kapha, iar un scrub natural (din pulbere de plante) va curăţa porii.
Pentru o  mască cosmetică cele mai bune ingrediente sunt: suc de aloe vera, castravete, iaurt, zer, frunze de coriandru, morcovi, făina de ovăz sau terci de ovăz, salvie, pătrunjel, roşii, mere, miere. 
Soarele poate avea un efect benefic asupra pielii de acest tip. Nu este vorba în nici un caz de bronzare, ci de o expunere moderată atunci când razele solare sunt blânde.
Pielea necesită o ingrijire aparte în sezonul rece, atunci când creşte elementul Kapha. Dacă aveţi o piele cu predispoziţie la anumite afectiuni cutanate, încercaţi să vă ţineţi de o dietă care scade Kapha şi să faceţi cât mai des masaj, măşti astringente, băi de aburi etc.

Recomandări:

1. Pentru curăţarea pielii recomand orice săpun pentru corp de la veda-store.ro: http://veda-store.ro/index.php?page=shop.browse&category_id=28&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=29 
Foarte bun este şi săpunul solid de Alep, îl găsiţi la unele plafare şi în magazinele online cum este cel de aici: http://www.deliciibio.ro/sapunuri-bio-si-naturale/19-sapun-traditional-alepp-25-.html

2. Mască simplă pentru ten gras, congestionat: 1 lingură argilă verde (sau de care aveţi) + câteva picături ulei de arbore de ceai (nu folosiţi uleiul esenţial de la plafar care costă 4 lei!) + câteva picături suc de lămâie/ 1-2 linguriţe zer/iaurt  + 1 linguriţă miere. Formaţi o pastă de consistenţa smântânii, adăugaţi puţină apă dacă este nevoie. Aplicaţi pe faţa proaspăt spălată, de preferat după duş sau o baie de aburi, 1-2 ori pe săptămână.
 Vă recomand să folosiţi castravete pentru măşti sau să ştergeţi faţa cu suc de castravete. Reglează secreţia de sebum. 

3. Baie de aburi cu muşeţel sau alte plante medicinale potrivite 1 dată  pe săptămână: http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2012/01/ingrijirea-si-curatarea-tenului-cu.html

4. Folosiţi apa florală pe post de tonic: apa de lavandă, de mentă şi muguri de brad sau apa de muşeţel sunt excelente. Atunci când aveţi timp folosiţi infuzie de muşeţel, salvie sau pătrunjel. Folosiţi ori de câte ori este nevoie: faţa a transpirat, după ce veniţi de afară (praf) etc. 
Aici găsiţi Apă de lavandă şi Apa de mentă şi muguri de brad hand made: http://veda-store.ro/index.php?page=shop.browse&category_id=19&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=29


 Ca alternativă, vă recomand  uleiul de muştar. Faceţi masaj zilinic, mai ales de dimineaţa. Masajul va tonifia pielea, va îmbunătăţi circulaţia, metabolismul şi tonusul general.

7. Saună obişnuită sau ayurvedică o dată pe lună. Sau măcar faceţi cât mai des baie fierbinte în cadă, nu doar duş. Mai ales în sezonul rece, iarna- începutul primăverii. Recomand cu mare căldură o perie sau burete natural pentru curăţarea şi masajul corpului. După cadă poate fi utlizat şi un scrub natural pentru corp (din mălai, cafea, zahăr etc). 

8. Pentru spălarea capului vă pot recomanda un săpun natural: http://veda-store.ro/magazin?page=shop.browse&category_id=10 

Deşi am piele de tip Pitta, pielea în zona capului este grasă şi acest şampon este singurul deocamdată de care sunt mulţumită.  După spălare părul poate fi clătit cu o soluţie de oţet natural.

Comentarii

  1. Buna, Tania!

    Imi multumesc pentru articol! Eu am pielea de acet tip, si chiar daca multe din lucrurile pe care le-ai prezentat, le stiam, in special de la tine, mi-a prins bine sa le vad sintetizate intr-un singur articol. Te-as ruga, daca se poate, sa dai mai multe detalii despre tratamentul intern.

    Te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc tare mult Andreea! Sigur, o sa revin cu un articol şi despre tratamentul intern. Cel mai simplu si mai sigur lucru este insa o dieta permanenta care scade Kapha, in mod special evitarea mâncarurilor grele (=greu digerabile) şi grase, a uleiurilor, a iaurtului, caşcavalului/branzei. Mancare gătita la aburi sau la cuptor fara ulei, calda, usoara, dietetica, multe si diverse condimente, terciuri, legume şi leguminoase.
    Te imbratisez si eu cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare