Lapte cald cu mirodenii şi miere

Această reţeta este un remediu ayurvedic numit Golden drink, Gold Milk sau Turmeric milk pe site-urile în engleză. Este vorba de lapte încălzit cu condimente, de obicei turmeric e de bază, poate fi şi doar cu turmeric. Se îndulceşte de obicei cu miere. În timp ce laptele crud şi rece (sau şi mai rău: pasteurizat industrial, rece) este considerat o băutură total nonayurvedică care creşte Kapha şi Ama (toxine), blochează canalele energetice şi generează exces de mucus în organism, laptele organic cald este considerat în Ayurveda rasyana (rejuvinator= care intinereşte) şi are mai multe beneficii pentru organism, în mod special calităţi nutritive şi echilibrante.
  • Atunci când laptele este asociat cu diverse condimente acesta este digerat mult mai bine şi calităţile sale sunt sporite. În afara de asta, condimentele în sine au valoare terapeutică, de exemplu turmeric este un excelent antioxidant, imunomodulator, antiinflamator şi are proprietăţi anticancerigene şi antibiotice.Excelent pentru anotimpul rece!
  • Aşa condimente ca nucşoara şi cardamom  îmbunătăţesc digestia şi absorbţia. 
  • Excelent pentru îmbunătăţirea digestiei sunt  fenicul şi anason.
  • Băutura este foarte utilă în timpul rece şi în cazul răcelilor. Atunci în afară de turmeric putem adăuga mai multe condimente care îmbunătăţesc circulaţia, cresc focul digestiv, au efect antibacterian, cum ar fi ghimbir, scoţişoara
  • Laptele cald este un calmant extraodinar. Asociat mai ales cu nucşoara acesta va îmbunătăţi calitatea somnului. În plus, ajută  la eliminarea tensiunii nervoase specifică dezechibrului de tip Vata (aici intră şi o hipersensibilitate a pielii, irascibilitatea, stările de agitaţie şi confuzie, sindromul PMS acut, sensibilitate crescută la frig etc).Tot pentru efect echilibrant puteţi adăuga şi şofran.

Lapte cald este bun pentru toate tipurile de constituţie, mai ales în anotimpul rece. Pentru Vata este recomandat să folosească mai ales condimente care măresc absorbţia subtsanţelor nutritive, cum ar fi cardamom şi nucşoara, dar şi cele care reduc elementul aerului care cauzează balonarea, în mod special fenicul şi anason. Persoanele de tip Kapha ar beneficia de la condimentele care îmbunătăţesc digestia şi circulaţia, cresc focul digestiv: scorţişoara, ghimbir. Pitta ar putea folosi condimente neutre cum este fenicul, sau cele care cresc puţin Pitta cum ar fi cardamom, nucşoara, sunt ok. Dar merge şi doar lapte cald îndulcit cu zahăr brun, un calmant excelnt pentru Pitta!
Iată una dintre variante care mie îmi place foarte mult. Merge pentru toate tipurilde constiuţie în anotimpul rece, dar mai ales pentru Vata. Eu mi-l fac seara înainte de somn sau ziua când vreau să mă încălzesc.

  Gold Milk

  1. O cană lapte organic, crud (puteţi folosi orice fel de lapte: de capră, de vacă, de oaie)
  2. un vf de cuţit  turmeric
  3. un vf de cuţit cardamom 
  4. un vf. de cuţit nucşoara
  5. o linguriţă miere (din sursa sigură, nu din supermaket)
Nota. Condimentele trebuie să fie proaspăt râşnite. Dacă folosiţi condimente întregi  lăsaţi să fiarbă câteva minute la foc mic sau să se infuzeze vreo 15-20 de minute.
  • Turnaţi laptele într-un ibric. Adăugaţi condimentele şi încălziţi până la punctul de fierbere. 
  • Când începe să fiarbă închideţi focul şi lăsaţi să se răcească până la temperatura la care se poate bea (40 de grade), adăugaţi mierea, amestecaţi bine şi serviţi imediat .
Nu uitaţi că laptele nu este apă, ci mâncare şi trebuie băut cu înghiţituri mici, ţinându-l câteva secunde în gură pentru a fi amestecat cu enzimele necesare digestiei. De asemenea nu mâncaţi ce cel puţin o oră înainte şi după pentru a evita dereglări ale digestiei.
Aceasta băutură poate fi servită între mese, la micul dejun sau în locul altei mese, căci este foarte nutritivă. Poate fi servită şi seara, înainte de somn. Este de ajuns 1 păhar de lapte cald pe zi. În cazul răcelii sau stărilor de slăbiciune puteţi bea mai mult. 

Comentarii

Postări populare