Mere umplute cu nuci, stafide şi cereale


Un desert delicios pentru anotimpul rece: dulce, cald şi nutritiv. Şi foarte simplu de făcut pe deasupra! Eu zic că merge nu doar pentru micul dejun, dar e demn să fie şi pe masa festivă de Crăciun sau Revelion. Voi ce spuneţi? Puteţi varia ingredientele în funcţie de gust: să faceţi doar cu fulgi şi stafide, doar nuci şi stafide, cu sau fără zahăr, cu diverse condimente, cu sau fără ulei/ghee., diverse nuci şi seminţe....

Ingrediente (2 persoane):


  • 4 mere mici-medii, dulci
  • câteva linguri de fulgi integrali presaţi mecanic (nu instant), eu am folosit mix de fulgi de grâu germinat, secară şi ovăz
  • câteva linguri nuci crude
  • 1 lingură ghee(unt clarificat), puteţi înlocui cu unt de cocos pentru varianta vegană
  • 1-2 linguri stafide
  • condimente: câte un vf. cuţit ghimbir, scorţişoara, cardamom, nucşoara (puneţi ce aveţi dacă nu le aveţi pe toate), jum. linguriţă seminţe de anason.
  • 1 lingură zahăr crud nerafinat 
Preparare (15 min):
  1. Aprindeţi cuptorul la 150-200 de grade (foc mic-mediu). Spălaţi bine merele şi scoateţi cotorul cu ajutorul unui cuţit cu vârf ascuţit. Nu scoateţi mult din miez, doar partea cu seminţe. 
  2. Adăugaţi în fiecare măr nuci, fulgi, stafide, condimente şi câte puţin ghee şi zahăr. Puteţi să amestecaţi compoziţia separat şi apoi să umpleţi merele cu aceasta, eu am pus aşa direct.
  3. Aşezaţi merele pe o tavă acoperită cu folie de aluminiu destul de mare, inchideţi capetele foliei astfel încât merele să fie acoperite.  De asemenea puteţi folosi un vas mic pentru cuptor care are capac. 
  4. Coaceţi la temperatură mică în jur de 15 minute, până va apărea un miros plăcut în bucătărie. Merele trebuie să fie moi. 
  5. Serviţi merele calde cu puţină smântână de casă sau chiar frisca din smantana sau doar cu zeama pe care au lăsat-o. 

Comentarii

Postări populare