Q&A: de ce nu este bine să combatem febra?

Într-o discuţie recentă pe FB o prietenă de-a mea, Irina, mi-a amintit de un subiect despre care am discutat mult pe diverse forumuri si chiar aş vrea să scriu şi aici pentru că este foate important. Este vorba de fobie de febră, un tip de fobie foarte răspândit în societatea modernă. Şi nu glumesc, chiar este o fobie. Imediat ce temperatura creşte mai mult de 37 de grade ne alarmăm, mergem la farmacie şi luam medicament antipiretic. Ei bine, este total gresit să facem asta şi fără să intrăm intr-o discutie mai largă despre cauzele si tratamentul răcelilor şi altor stări febrile, vreau să explic de ce febra este bună.

Febra este un răspuns normal al sistemului imunitar la un agent considerat de către organismul nostru ca fiind toxic (bacteria, microb, virus). În momentul în care acesta pătrunde în organism, organismul elimina mediatori complecşi care activează funcţia hipotalamusului de a creşte temperatura corpului. În momentul în care se declanşează aceste reacţii de protecţie temperatura sângelui creşte şi o serie de celule imunitare sunt activate pentru distruge agentul patogen. Creşterea temperaturii are rolul şi de a crea un mediu neprielnic pentru agenţi patogeni care nu pot supravieţui sau se reproduc mult mai greu. Astfel, febra este un semn că sistemul nostru imunitar funcţionează foarte bine şi trebuie să-l lăsăm să se lupte. În general se consideră că creşterea temperaturii corpului mai sus de 38.5 grade poate fi periculoasa si necesita supervizarea unui specialist. Dacă sistemul imunitar nu va face faţa, temperatura prea ridicată va distruge ţesuturile proprii şi de aceea este nevoie de intervenţie. Supreavegherea de către specialist şi urmărirea evoluţiei febrei este extrem de importantă în cazul copiilor.
Aşadar în momentul în care temperatura creşte mai mult de 37.2 grade nu trebuie să luam medicamente antipiretice, ci trebuie să ajutăm corpul nostru să se lupte. Apa este este cel mai mare ajutor pe care il puteţi da pentru că aceasta va preveni creşterea temperaturii în exces, va fluidiza sângele şi va ajuta eliminarea toxinelor. Ceaiurile cu efect diaforeic au un rol foarte imprtant în Ayurveda în cazul febrei. De asemenea o dietă foarte uşoară sau chiar renunţarea la mâncare pentru o perioadă ajută organismul să canalizeze toată energia pentru a elimina infecţia.

Nota. Aceste informaţii nu pun accent pe faptul că nu trebuie să facem nimic când răcim, ci sunt menite să atragă atenţia noastră asupra faptului că medicamentele antipiretice trebuie luate în mod corect, adică atunci când trebuie, cât trebuie şi în cantităţi precise pentru a nu face mai mult rău decât bine.

Comentarii

Postări populare