Alergie de primăvara- perspectiva ayurvedică

Nota: articolul despre alergie reprezinta viziune strict ayurvedica, non stiintifica. Fiecare medicina traditionala explica in felul sau anumite procese/afectiuni etc. Conceptie ayurvedica este doar una dintre. Recomandarile sunt testate si functioneaza. Insa daca nu rezonati sau daca simtit ca nu vi se potriveste, cautati o alta abordare. De asemenea, termenii toxine si detoxifiere sunt folosite doar ca asociatia cu procesele descris de Ayurveda si nu corespund complet cu viziunea moderna asupra acestor termeni. ,,Detoxifierea'' ayurvedica NU are nici o legatura cu invazia de ,,detox-uri'' , master cleansuri cu sucuri si smoothie-uri si alte nebunii.

Zilele astea am primit de la o cititoare dragă, Mihaela, o întrebare foarte bună, chiar voiam demult să vă spun câteva lucruri importante despre alergii. Mihaela scrie:
Tania te rog mult ajuta-ma cu o informatie cum anume imi pot creste imunitatea. Sunt alergica si in perioada aceasta tot metabolismul meu a luat-o razna,am gingiile inflamate...beau sucuri iau vita C...ce anume pot face?
Este vorba de Kapha în exces şi acumularea de Ama (toxine). Iarna şi primăvara care au o natură umedă, rece şi grea de tip Kapha contribuie la creşterea acestui element în organism. Alimentaţia necorespunzătoare bazată pe alimente grele şi chiar toxice contribuie la acumularea de Ama (o substanţă vâscoasă şi toxică), căci în timpul iernii Agni (focul digestiv aka metabolism, digestia, asimilarea etc.) este mic şi nu reuşeşte să digere complet o hrana prea grea. Hrana incomplet digerată (plus toxine deja existente în multe dintre alimentele noastre) se transformă în reziduuri toxice care se acumulează în intestin şi intră în circuitul sanguin şi în ultima instanţă blochează canalele energetice. Acest lucru duce la incapacitatea organismului de a reacţiona adecvat la anumite elemente existente în aer sau mâncare. Nu este polenul sau unele substanţe din alimente care generează alergia, sunt persoane care respiră acelaşi aer şi nu păţesc nimic, ci este vorba de corpul nostru al cărui capacitatea de a se adapta, de a digera şi de a asimila este dereglată. Puteţi numi şi ,,imunitate scăzută'' dacă vă place, însă aceşti termeni populari sunt extrem de vagi şi opţiunile propuse pentru a ,,ridica imunitatea'' nu dau mari rezultate şi câteodată chiar fac mai rău. Să vă dau numai un exemplu: complexe de vitamine şi minerale sintetice recomandate pentru a stimula imunitatea scad în mod direct agni. Nu avem nevoie de vitamine şi minerale,  lipsa de nutrienţi se manifestă altfel, ci avem nevoie de 2 lucruri simple şi clare: detoxifiere şi stimularea lui agni, focul nostru digestiv. Acestea fiind spuse, haideţi sa vedem care ar fi planul de bătaie pas cu pas.

1. Primul lucru care trebuie făcut este să vă adresaţi unui medic care să spună dacă e cazul să luaţi o măsură urgentă, adică un tratament medicamentos. Alergiile pot pune viaţa în pericol, rar, dar pot.

2. Adoptaţi o dietă strictă anti Kapha. O dietă uşoară şi detoxifiantă NU înseamnă salate! Legumele crude au o natură rece şi cresc  Vata şi Kapha. Multe persoane cu focul digestiv mic nu digeră cum trebuie crudităţile ceea ce duce la acumularea de toxine. Alte argumente impotriva salatelor: legumele care sunt acum in comerţ sunt pline de toxine şi lipsite de nutrienţi, combinaarea greşită a alimentelor este aproape inevitabilă, ceea ce din nou scade agni. O dieta anti Kapha este constituită din:
  • legume de sezon gătite: legume autohtone care încă s-au păstrat de anul trecut, cum sunt rădăcinoasele şi legumele care sunt acum în sezon (dar neapărat din culturi ecologice)
  • leguminoasele uşor digerabile cum este lintea
  • cerealele uşor digerabile: orez, orz, mei, quinoa, hrişca, amarant, porumb din culturi ecologice.
  • De exclus: lactate, ouă, carne, orice fel de conservă, legume îngheţate, alimente pasteurizate, sucuri din comerţ, orice conţine conservanţi, coloranţi, potenţiatori de gust, arome sintetice, zahăr rafinat, drojdie, mâncarea gătită cu o zi înainte (mâncarea trebuie neapărat să fie proaspăt preparată şi nu păstrată în frigider şi apoi reîncălzită). Aceste restricţii trebuie ţinute strict până nu trece reacţia alergică şi dupa aia măcar cât puteţi.
  • Verdeaţa de sezon, mai ales ierburile sălbatice 
  • Cele mai bune mâncăruri: terciuri de cereale, legume înăbuşite, la cuptor, la aburi, supe-cremă de legume, supă-cremă de linte, tocăniţa de linte şi orez (kitchari), orez gătit în stil asiatic, orez cu diverse sosuri de tip curry, paste de orez, de hrişcă cu legume călite (bucătăria chinezească). Mâncarea trebuie să fie gătită, caldă, uşor digerabilă, gătită cu multe condimente şi cu puţin ulei (de preferat  ghee). 
  • Consumaţi neapărat aşa condimente ca: ghimbir, turmeric (curcuma), chimen, coriandru, fenicul.  Curcuminul din turmeric are un efect antiiflamator şi este un excelent purificator al sângelui. Adăugaţi turmericul în mâncare (la sfârşit) sau căliţi un amestec de condimente care conţine turmeric în puţin ghee 1 minut şi asezonaţi legume gătite cu acest amestec.
3. Sorbiţi câte puţin apa de izvor caldă, ceaiuri din condimente sau plante medicinale. Excelent este ceaiul de lucernă.

4. Îmbunătăţiţi digestia printr-un ceai din condimente servit cu înghiţituri mici în timpul mesei sau un supliment ayurvedic din condimente după masă: http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=99&category_id=34

5. Luaţi un supliment detoxifiant natural. Iată numai câteva încercate de mine:
În mod ideal ar trebui să facem o cură de detoxifiere profundă măcar o dată pe an  de preferat la începutul primăverii. Una dintre cele mai eficiente metode este Panchakarma, metoda ayurvedică de curăţare a organismului. Eu deocamdată nu am reuşit s-o fac pentru că am fost până acum mereu pe drumuri şi nu am condiţii necesare pentru această procedură. Sper să reuşesc săptămâna asta. Puteţi să vă adresaţi unui medic specialist în Ayurveda pentru detalii. Suplimentele care ajută la detoxifiere sunt o opţiune la îndemâna oricui, în schimb. Aşa cum v-am povestit în articolul despre detoxifiere, în Ayurveda detoxifiante sunt atât plantele amare cunoscute de toată lumea pentru efectul purificator, cât şi cele care cresc focul digestiv pentru că ajută la ,,arderea'' toxinelor. Însă în cazul alergiilor trebuie avut grijă cu plantele foarte fierbinţi pentru că inflamaţia în sine are natura Pitta. De aceea cel mai bine să se foloseasca condimentele neutre pe care vi le-am recomandat mai sus.
După ce perioada acută trece, puteţi reveni la o dietă mai echilibrată potrivită cu constituţia voastră. 

Comentarii

Postări populare