Clătite din făină de năut


Clătite din făină de năut sunt nişte lipii indiene care se consumă în loc de pâine la masă sau ca fel de mâncare principal, atunci când sunt cu diverse umpluturi sau aşa simple alături de un lassi (băutură ayurvedică preparată din iaurt). Mie mi-a plăcut tare ideea asta şi îndată ce am găsit o făina bună de năut le-am încercat. Eu încerc să nu mânanc pâine, dar nici nu am timp să-mi fac lipii din făină integrală de grâu, aşa că aceste clătite care se fac foarte simplu şi rapid sunt ideale pentru mine. Clătitele pot fi simple (doar făina de naut, apa şi un pic de sare) sau cu ceva condimente, verdeaţă, legume tăiate fin. Mie îmi place tare varianta cu ceapa verde, fac aceste clătite aproape zilnic şi mi se par delicioşi! Este vorba de gust desigur, au un gust specific de năut care îţi place sau nu. Le consum alături de ciorbiţe, supe, diverse sosuri, însă cea mai gustoasă combinaţie mi se pare cu lassi (un fel de ayran ayurvedic, urmează reţete).

Clătitele de năut sunt potrivite pentru Kapha şi Pitta. Nu sunt potrivite pentru Vata pentru că năutul are proprietate de a usca, se digeră greu şi generează gaze. Pitta ar trebui să omită ceapa verde dacă există dezechilibre de tip Pitta.

Ingrediente :
  •  făina fină de năut*- aprox. jumătate de cană pentru 2 clătite
  • un vârf de cuţit sare (sau după gust)
  • un fir de ceapă verde şi un fir de mărar (opţional)
  • apă plată 
  • ghee sau ulei de floarea-soarelui presat la rece- 1-2 linguriţe
Preparare:
  1. Adăugăm o cantitate necesară de făină într-un bol încăpător. Adăugăm un pic de sare si amestecăm bine. 
  2. Adăugăm apa câte puţin petru a forma o pastă omogenă, apoi adăgăm mai multă apă pentru a forma un aluat de consistenţa aluatului pentru clătite normale.
  3. Adăugăm ceapa şi mărarul tăiate fin, amestecăm bine.
  4. Punem pe foc mediu o tigaie cu fund gros şi o lăsăm să se încălzească bine. Adăugăm câteva picături de ghee sau ulei şi îl întindem pe toată tigaia. 
  5. Turnăm cam jum. de polonic de aluat în tiagaia încinsă şi omogenizăm balansând tigaia sau cu o lingura pentru a obţine un strat subţire şi uniform. Clătita trebuie să fie un pic mai groasă decât clătita obişnuită.
  6. Când suprafaţa clătitei s-a uscat şi marginea ei se detaşează uşor de tigaie, este timpul s-o întoarcem. 

 7. Prăjim clătita şi pe cealaltă parte câteva minute. Puteţi picura un pic de ghee pe margini dacă e prea uscată. Clătita trebuie să fie rumenă pe ambele părţi, moale în interior, dar să nu aibă gust de crud în nici un caz.



  1. La următoarea clătită mai adăugaţi câteva picături de ghee dacă tigaia este uscată şi repetaţi procedura. Nu durează decât câteva minute să ne facem 1-2 clătite în timp ce preparăm ceva sau încălzim mâncarea. Se servesc calde, dar sunt ok si după ce se răcesc. 



* Faina de naut se gaseste la plafare, nu este destul de fin măcinată, dar merge (eventual o puteţi da prin sită). Făina fină găsiţi în magazine cu produse asiatice, sub denumirea de ,,gram flour''.

Comentarii

Postări populare