Q&A: Cât de bun este laptele vegetal?

În una din discutiile pe Facebook, Mihaela m-a intrebat:
,,Despre laptele de soia sau migdale ? Sunt recomandate?''
I-am răspuns:,,  În principiu da, insa in Ayurveda totul este individual si contextual. Persoanele carora le este contraindicat laptele, ar fi bine sa opteze pentru lapte vegetal din cereale, soia sau nuci si seminte proaspat preparate.''
Şi totuşi aş vrea să revin cu câteva precizări:
  1.  Persoanelor Kapha le este constraindicat laptele. Însă soia are o natură Kapha(pământ+apă) la fel ca şi laptele animal şi nu este atât de categoric că este mai indicată persoanelor cu o constituţie Kapha sau dezechilibre de tip Kapha.  Aceasta poate favoriza creşterea în greutate, senzaţie de greutate şi lentoare, tonus scăzut etc. 
  2.  Soia conţine antinutrienţi puternici care nu sunt distruşi prin tratament termic obişnuit, ci prin fermentare, aşa cum se folosea soia de la început în China. Aşadar lapte de soia poate afecta sănătatea prin aceste substante toxice.
  3. Soia este un produs super estrogenic si este contraindicat copiilor, persoanelor cu dezechilibre hormonale, dezechilibre ale tiroidei. 
  4. Orice lapte vegetal din comerţ este un produs conservat şi hiperprocesat, iar Ayurveda spune că astfel de produse creează ama (toxine). Aşadar, este recomandat laptele proaspăt preparat în casă dacă optaţi pentru această opţiune.  Dacă o persoană Kapha nu consumă lapte, dar ar vrea ceva cu o consistenţă asemnătoare, i-aş recomandă lapte din cereale (ovaz, orz, orez) care poate fi alternat cu lapte din nuci si seminte. 
  5. Persoanele Vata şi Pitta ar trebui să înlocuiască lapte animal cu cel vegetal doar dacă au dezechilibre de tip Kapha sau intoleranţă la lactoză. În mod normal laptele organic neprocesat este un aliment echilibrant pentru aceste 2 dosha. 
Cam atât pentru astăzi, sper că v-am mai lămurit :) Vă îmbrăţişez cu mare drag şi ne auzim mâine cu un articol despre alergie (iar!!! :)))

Comentarii

Postări populare