Sote aromat de legume de vară cu hrişcă






Legume de sezon gătite uşor sunt cea mai bună mâncare pentru anotimpul Pitta. Pentru ca masa să fie consistentă le putem asocia cu diverse cereale, mai ales cele care echilibrează Pitta dosha: orez basmati, grâu (paste, cous cous, bulgur), orz. Hrişca are o natură caldă şi creşte uşor Pitta şi de aceea nu este recomandată pentru consum zilnic pe timpul verii. În acelaşi timp, este un aliment foarte uşor digerabil şi nutritiv şi asociat cu legume gătite constituie o cină perfectă. Dacă Pitta dosha este în echilibru, nu avem de ce să ne facem griji.
Astăzi vreau să vă împărtăşesc combinaţia de legume pe care o fac de câteva seri şi nu mă mai satur. Am asociat-o cu mei şi cu hrişcă şi a fost delicios şi aşa şi aşa. A fost o masă uşoară, digestă, dar şi suficient de consistentă  astfel încât, mâncând la ora 5, să nu mai cotrobăi prin frigider mai spre noapte aşa cum se întâmplă atunci când mănânc ceva mult prea uşor pentru digestia mea de tip Pitta ;)).

Îmi place acest sote pentru că legumele nu sunt  nici prăjite(nu e sanatos), nici fierte (nu-i asa gustos), ci trase cu grija in ulei de masline şi apoi înăbuşite puţin în suc propriu. Tare gustos, sănătos şi rapid.

Ingrediente (1 porţie):

- 100-150 g hrişcă
- 1 ceapă mică
- 1 morcov mic
- 1 ardei gras
- 1 mână ciuperci (de preferat sălbatice)
- 1 mână roşii cherry
- 1 fir busuioc proaspăt
- 1 lingură ulei măsline
- sare, piper după gust

Preparare (20 minute):

  1. Hrişca se spală foarte bine şi se pune la fiert în cantitate dublă de apă cu puţină sare. După ce a dat în clocot, acoperiţi, faceţi focul mic şi lăsaţi să fiarbă încet în jur de 15 minute sau până este gata.
  2. Călim ceapa tăiată fin în puţin ulei de măsline până devine translucidă.
  3. Între timp ştergem ciupercile cu un şerveţel şi le tăiem în 2 sau în 4. Ciupercile nu se spală pentru că absorb foarte rapid apa şi vor fi fierte, nu călite şi deci vor căpăta alt gust.
  4. Adăugăm ciupercile la ceapă şi călim amestecând des până acestea încep să-şi reducă din volum.
  5. Între timp daţi morcovul pe răzătoare fină şi adăugaţi la ceapa şi ciuperci.
  6. Ardeiul se taie fâşii şi se adaugă la restul legumelor. Continuăm să călim amestecând des încă câteva minute.
  7. Roşiile cherry se taie în 2 sau în 4. Le adăugăm la restul legumelor alături de puţină sare grunjoasă şi piper proaspăt râşnit. Amestecăm uşor şi călim câteva minute.
  8. Adăugăm busuiocul tăiat fin , acoprim cu capac şi înăbuşim încă câteva minute până roşiile se înmoaie bine.

Comentarii

Postări populare