Orez Indian cu Chimen, Panir şi Mazăre




Jeera Rice sau Jeera Pulao este un fel de mâncare indian din orez aromat cu seminţe de chimen. Poate fi preparat în mai multe feluri, atât simplu cât şi cu alte legume, însă nota principală este dată de chimen. Astăzi l-am pregătit cu panir şi mazăre verde şi combinaţia mi s-a părut delicioasă. Cei care ţin post sau o dietă vegană, puteţi prepara şi fără panir, va fi de asemenea foarte gustos. Pentru cei care nu au citit postarea despre panir, vă reamintesc ca acesta se face extrem de simplu acasa sau poate fi inlocuit cu o branzică proaspătă românească asemănătoare la gust (cea preparată din lapte prins este cea mai potrivită după părerea mea).

Ingrediente (2 porţii):

- 200 g orez  cu bob lung, de preferat basmati - fiert
- 2 roşii + opţional 1 linguriţă de pastă de roşii (dacă doriţi un gust şi culoare mai intensă de roşii)
- 1 ceapă
- 2 cm rădăcină de ghimbir
- 3/4 cană panir tăiat cubuleţe
- 1 linguriţă cu vârf seminţe de chimen
- sare după gust
- câte un vf. de cuţit piper, turmeric, ardei iute 
- 1 linguriţă oţet de mere/ suc de lămâie (opţional)


 Metoda de preparare (15 min):
  1. Încălzim ghee sau ulei într-o tigaie la foc mic-mediu. 
  2. Adăugăm seminţele de chimen şi le călim în jur de 1-2 minute sau până apare o aromă plăcută. Seminţele nu trebuie fie arse, însă în acelaşi timp, trebuie să fie bine călite  pt.că altfel se vor simţi neplăcut în mâncare.
  3. Adăugăm ceapa tocată foarte fin şi o călim până devine translucidă.
  4. Adăugăm ghimbirul tocat foarte fin sau pisat.
  5. Adăugăm condimentele râşnite: piper, ardei iute, turmeric sau alte condimente după gust. Amestecăm bine şi mai călim jum. de minut.
  6. Adăugăm roşiile pasate în blender, plus (opţional) niste pasta de rosii, putin otet. Fierbem sosul în jur de 5 minute sau până începe să se ingroaşe.
  7. Adăugăm mazăre verde, niste sare si înca condimente dacă e cazul. Călim inca 5 minute.
  8. Adăugăm panirul tăiat cubuleţe şi amestecăm bine.
  9. Adăugăm orezul fiert şi amestecăm bine astfel încât acesta să fie acoperit bine cu sos. Închidem focul.
  10. Servim cald, cu pătrunjel sau frunze de coriandru.

Comentarii

Postări populare