Q&A: Care este Diferenţa între GHEE şi UNT?




Multă, multă lume mă întreabă care este diferenţa între ghee şi unt şi de ce nu se poate inlocui ghee cu unt în reţetele ayurvedice. Sunt şi persoane încăpăţânate care refuză să creadă că prin ,,fierberea'' untului acesta se transformă în altceva :)). Cu toate acestea, atât Ayurveda, cât şi studii noi (încă puţine, dar sunt), afirmă că ghee este un produs deosebit şi superior untului.

Ghee este cel mai rafinat produs din lapte şi are o valoare foarte înaltă alimentară şi medicinală. Despre cum se prepara ghee citiţi aici. Iată care sunt principalele diferenţe faţă de unt:

 

 

 

 

GHEE vs. UNT- fapte ştiinţifice şi consideraţii ayurvedice

  1. Ghee este SATVIC (= energie uşoară, hrană sănătoasă care favorizează luciditatea minţii), în timp ce Unt este TAMASIC (= o energie grea care favorizează depresie, senzaţie de greutate, inerţie). 
  2. Ghee echilibrează toate 3 dosha şi nu creşte KAPHA în exces, în schimb Untul este contraindicat persoanelor cu o constituţie Kapha.
  3. Consumat în cantităţi moderate (în jur de 2 linguri pe zi), Ghee favorizează scăderea COLESTEROLULUI, în timp ce untul este asociat cu creşterea nivelului de colesterol.
  4. Ghee conţine mai puţini acizi ACIZI SATURAŢI CU LANŢ LUNG (mai greu asimilabile de către organismul uman) decât unt şi mai mulţi acizi graşi saturaţi cu lanţ mediu şi scurt (mai uşor asimilabile).
  5. Ghee are PUNCT DE ARDERE foarte înalt (până la 260 grade C) şi este potrivit pentru gătire spre deosebire de Unt, care are un punct de ardere undeva la  160-190 de grade C. Se poate gati si cu unt, însă la foc foarte mic sau temperatura controlată în cuptor. 
  6. Ghee poate fi consumat de către persoanele cu AlERGIE LA LAPTE (intoleranţa la lactoză sau alergie la cazeină). În unt rămâne foarte puţină substanţă solidă, însă rămâne. În schimb un Ghee pur (preparat ayurvedic, nu simplu unt clarificat) practic nu conţine substanţă solidă şi implicit cazeină sau lactoză care creează probleme la alergici.
  7. Ghee are VALOARE TEREAPEUTICĂ şi este folosit în prepararea cremelor medicinale, pentru administrarea preparatelor fitoterapeutice (ajută la o asimilarea anumitor principii active), ca atare intern (constipaţie, detoxifiere etc) şi extern (piele uscată, crăpată, arsuri, cicatrici, pentru masaj, picături în ochi etc). Este folosit în cea mai bună metodă de detoxifiere (Panchakarma).

Nota 1.
Şi dacă tot vorbim de ghee, vreau să vă atrag atenţia încă o dată că ghee adevărat, ayurvedic, nu se face din unt din supermaket. Spun asta pentru că am văzut pe net că mulţi aşa fac. Ăla e unt clarificat, dar nu ghee. Trebuie unt de casă, insă nici unul  vechi şi acru din piaţă nu este bun.  Ăsta este singurul dezavantaj al lui ghee. Dacă uleiurile presate la rece se gasesc deja uşor în oraş, unt proaspăt de casă este foarte, foarte greu de găsit. Unii dintre voi ştiţi că m-am mutat în Călăraşi. Ei, spre surpinderea mea, în acest oraş înconjurat de sate, câmpuri şi stâne nu se găseşte unt de casă! Aşa că va trebui să-mi procur o gentuţă frigorifică şi să aduc unt din Bucureşti :D .

Nota2.
Ghee ayurvedic este doar untul proaspăt de casă clarificat la temperatură foarte mică un timp îndelungat şi purificat de subtanţa solidă. Un cititor de-al mi-a spus că nu înţelege de ce spun pe blog că dutează aşa mult, la el a durat juma' de oră pentru 1 kg de unt. Aceasta înseamnă că temperatura a fost foarte mare (plus posibil a amestecat), ceea ce a grăbit clarificarea şi ceea ce nu-i ok. La fel nu sunt ok procedeele industriale de centrifugare care sunt folosite pentru ghee din comerţ.


Referinţe:

Comentarii

Postări populare