Q&A: Cum scap de eczema?

Zilele astea o prietena de-a mea mi-a cerut sfat în ceea ce priveşte o problema de sanatate cu care se lupta demult, eczema.

Cu toate că eczema este una dintre cele mai raspandite afectiuti dermatologice, nu exista un raspuns clar de ce apare si tratamentul (local) de obicei nu da un rezultat de durata. Aceasta pentru ca eczema nu este o afectiune a pielii. Conform Ayurvedei, dermatita este rezultatul acumularii de ama (toxine) în organism. În Ayurveda de fapt nu exista asa notiune ca afectiune a pielii. Orice afecţiune este un simptom al unui dezechilibru. Când v-am povestit de agni, v-am mai zis şi de ama, cauza majoritatii bolilor. Din cauza unor predispozitii constitutionale si a unui mod de viata necorespunzator, Pitta dosha este afectată şi ama se acumuleaza in exces. Alte simptome sau afecţiuni legate sunt: digestie slabă, constipaţie, flatulenţă,  imunitate slabă, alergii, alte afecţiuni ale pielii, candida, circulaţie proastă, pielea foarte uscata si descuamarea etc. Înţelegeţi de ce aplicarea cremei cu antibiotic sau chiar a unui produs fitoterapeutic local este lipsită de sens? Înţelegeţi de ce nu recomand niciodată să luaţi produse super duper imunizante, ci să vă echilibraţi agni? (apropo, multe suplimente nici măcar nu sunt asimilate pentru că agni este slab, deci sunt bani aruncaţi degeaba)

Ce e de făcut:

Pentru că eczema este doar un simtom şi indică un dezechilibru adânc, recomand în primul rând un specialist în fitoterapie, Ayurveda sau Homeopatie care va şti exact ce remediu este cel mai bun pentru voi. Ar fi extraodinar dacă terapeutul vostră vă poate îndruma în ceea ce priveşte un curs de detoxifiere, aşa cum este metoda ayurvedică Panchakarma.

În ceea ce priveşte nutriţia si stil de viaţă (de fapt acestea sunt pe primul loc), iată care sunt paşi de urmat:

  1. O dietă adaptată la constituţie, mâncare gătită, proaspătă, organică, caldă, digestă, echilibrată. NU: salate, multe legume crude, mâncare prea picantă, prea sărată, multă carne, produse fermentate, ultrapasteurizate, iradiate, produse procesate, îngheţate, încălzite la microunde, la conservă, fast food etc.
  2. Nu alcool, cafea, ţigări şi alte produse toxice. Asta-i evident :).
  3. Un program cât se poate de fix. Mese regulate. La culcare pe la 10. Serios! Lipsa de somn între 10 şi 2, cina târzie şi sanviciuri duc direct la acumularea de toxine pentru că slăbesc agni şi mâncare rămâne nedigerată.
  4. I-am propus prietenei mele să facă un jurnal cu ce mănâncă în fiecare zi. Astefel e mult mai uşor să ţineţi evidenţa dietei şi să observaţi influenţa alimentelor asupra stării. Mai mult ca sigur mâncarea constrindicată constituţiei tale va avea şi efecte pe termen scurt, de genul gaze, constipaţie etc.
  5. Toate sfaturile descrise pe blog pentru creşetrea lui Pitta şi agni. Idem despre detoxifiere.
  6. De evitat haine sintetice, săpunuri şi detergenţi agresivi. Folosiţi organic şi natural pe cât  posibil.
  7. De exclus stres. Cum? Respiraţie, yoga, mediţaie (rugăciune) priorităţi şi directive setate corect. Emoţii negative tot toxine sunt.
  8. Pentru aplicaţii externe cea mai bună plantă este Neem (frunze, ulei). De încercat si turmeric (curcuma). 
  9. Dacă aveţi o piele Vata foarte uscata evitaţi folosirea sapunului din comerţ şi faceţi zilnic masaj cu ulei înainte de duş (Abhyanga).
  10. Dacă nu aveţi un fitoterapeut, va pot recomanda sa incercati urmatoarele suplimente: Derma Treat impreuna cu Blood Detox.
Despre dermatita seboreica am scris aici.

Comentarii

Postări populare