Ciorbă de Toamnă cu Napi, Ţelină şi Varza Furajeră

 

M-am gândit să împărtăşesc cu voi aceasta reţetă simplă de ciorbă de toamnă pentru a va (re)aminti de legume autohtone de sezon  mai puţin folosite în mod obişnuit şi anume napi, ţelină şi varza furajeră (mangold). Oriunde aş mânca, ciorba de legume înseamnă ceapa, morcovi, roşii, cartofi. Nu spun că aceste legume nu sunt bune, ci că există o mulţime de alte legume care pot fi folosite atât pentru o diversificare a gustulurilor, cât şi a proprietăţilor nutritive pe care le primim de la mâncare. Despre mangold am mai vorbit aici. Despre ţelină voi vorbi în curând, dar cred că toată lumea ştie cât de sănătoasă e. Astăzi aş vrea să pun accent pe napi sau topinambur, cum i se mai spune.

Topinambur este o legumă pe nedrept uitată şi neglijată de către noi pe care o găsim de cumparat de obicei undeva în spatele pieţei, la bătrânele. Seamănă la gust cu cartoful şi îl poate înlocui lejer în multe mâncăruri. Însă la proprietăţi este exact opusul cartofului. Spre deosebire de cartofi, gustul dulce al napilor este dat de inulină şi nu amidon. Inulinele este un grup de polizaharide prin care unele plante stocheaza energie în rizomi şi de obicei aceste plante nu formează amidon.

Inulina este un prebiotic, adică favorizează creşterea bacteriilor bune în intestin şi prin asta îmbunătăţeştie functiile digestive. Este o firbră solubilă importantă pentru un scaun bun şi curăţarea intestinului. De asemenea, există presupoziţii că favorizează absorbţia calciului. Alimente bogate în inulină sunt indispensabile în dieta diabeticilor pentru că inulina are acţiune bună asupra glicemiei. Despre topinambur şi inulina mai multe vor vorbi separat. Sper că prin faptul că are un impact bun asupra digestiei v-am convins deja să introduceţi mai des aceasta legumă în dieta voastra, căci digestia este cel mai important lucru în Ayurveda, vă amintiţi? :) Ah, totusi vă mai spun ceva despre napi. Cei care mi-au gustat ciorba au remarcat imediat un gust si aroma deosebite, insa nu puteau sa spuna ce e exact. Radacina nu are un gust pregnant, neplacut, insă da un gust dulce mancarii care seamana cu cartof, dar e ceva mai exotic si ofera  in plus o aroma deosebita. Din punct de vedere ayurvedic, napii cu siguranţă ar trebui să facă parte din dieta pentru Kapha înlocuind cartofii şi alte alimente bogate în amidon.



Ingrediente:

-2 porţii-

- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 1 păstârnac
- jum. rădăcina ţelină
- o mână napi
- jum. rădăcină ghimbir proaspăt
- câteva linguri bulion de roşii de casă (folosiţi neapărat roşii proaspete dacă sunt în sezon)
- 3 frunze mari de varza furajeră (mangold) sau kale, frunze de sfeclă, spanac, cu tot cu tijă
- 3 fire groase de ţelină, tija + frunze
- mirodenii cât mai multe, eu am folosit: salvie, busuioc, dafin, cimbru, boabe de coriandru
- sare, piper după gust
- 1-2 linguri ulei presat la rece


Mod de preparare
  1. Călim ceapa şi morcovul tăiaţi fin la foc mic.
  2. Între timp curăţăm şi tăiem celelalte legume: ţelina, păstârnac, napi. Napii se taie mare, în 2 dacă sunt mici. Ghimbirul nu este nevoie să-l curăţăm, îl punem întreg şi îl vom scoate la servire.
  3. Când ceapa devine translucidă, adăugăm apă fierbinte (in jur de 1.5 l), legumele tăiate, ghimbirul, mirodeniile şi nişte sare. Lăsăm să fiarbă la foc mediu.
  4. După 10 minute adăugăm frunzele de mangold şi ţelină tăiate mărunt, bulionul de roşii. Fierbem 5 minute şi ajustăm ciorba la gust. Eu de obicei la sfârşit adaug nişte piper proaspăt râşnit. 
  5. Servim supa caldă, cu pătrunjel tocat, smântână, lipii din făina integrală.

Surse imagini cu legume:
blog.zeit.de
hwww.amycotler.com
www.thespicybananas.com

Comentarii

Postări populare