Pkhali- Salată Georgiană de Sfeclă Roşie cu Nuci şi Mirodenii

 

Pkhali este un fel de mâncare tradiţional georgian care se prepară din legume tocate, nuci tocate, usturoi, verdeaţă şi condimente. De obicei se serveste cu seminte de rodie presîărate deasupra. Este o salată extrem de gustoasp care poate fi servită cu încredere la orice masa festivă. 

Mie îmi place foarte mult aceasta variantă cu sfeclă, însă şi alte legume pot fi folosite, de exemplu frunze de  spanac, mangold, urzică.  Din condimente se foloseşte de obicei khmeli-suneli, un amestec georgian  de condimente si plante aromatice (coriandru, busuioc, maghiran, menta, mărar, seminte si frunze de schinduf , patrunjel, frunze de dafin etc.). Eu nu am avut acest amestec şi am adăugat doar câteva din condimente din lista enumerată. De asemenea, se adaugă  si frunze proaspete de coriandru, ca în aproape toate mâncărurile georgiene. Eu l-am înlocuit cu pătrunjel proaspăt , însă nu ezitaţi să încercaţi aceasta combinaţie exotică dacă daţi în supermaket peste verdeaţa de coriandru.

Este o gustare foarte sănătoasă şi nutritivă, perfectă pentru anotimpul iarna (Vata).Unde să mai pui că se face super uşor! Poate fi facută într-o cantitate mai mare şi păstrată la firgider câteva zile, însă atunci nu va fi ayurvedică :). Oricum, dacă e musai nevoie s-o păstraţi la firgider, scoateţi salata cu ceva timp înainte de servire astfel încât să ajungă la temperatura camerei. 

Ingredinete :

(cantităţile sunt aproximative, ajustaţi după gustul vostru)

- 500 g sfeclă (câteva sfecle medii)
- 100 g nuci 
- 1 legătură mică pătrunjel 
- vreo 4 căţei de usturoi
- 1 linguriţă sare
- 1/2 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
- 1 linguriţă busuioc uscat, mărunţit
- 1/3 linguriţă piper proaspăt râşnit 
- 2 linguriţe oţet natural (de mere, de vin etc)

opţional, pentru servire ceapă roşie şi seminţe de rodie

Metoda de preparare:
  1. Luam sfecla întreagă, cu tot cu coaja, o spălăm bine, o înfăşurăm în  hartie sau folie de aluminiu si o coacem la temperatura medie in jur de 40 de minute. Putem verifica daca e gata cu ajutorul unei furculiţe, care trebuie să intre uşor. De asemenea, sfecla poate fi coapta şi pe un grătar din ăla rotund care se pune pe aragaz sau poate fi fiarta. Personal evit să fierb legumele pentru salate pentru că se pierd vitamine şi minerale (trec în apa care după aia o aruncăm).
  2. Nucile se aşează pe o tavă intr-un singur strat şi se pun şi ele la copt pentru 10-15 minute. Sunt gata atunci când pieliţa începe să crape şi devin uşor aurii. 
  3. Între timp pisăm usturoiul, tocăm pătrunjelul mărunt, tăiem ceapa şi curăţăm rodia.
  4. Când nucile şi sfecla sunt gata, le lăsăm să se răcească un pic. Apoi curăţăm sfecla şi o dăm pe răzătoare. Nucile le mărunţim în robot. Adaugam condimentele, usturoiul, verdeata si putin otet si mai dam o data ,,pulse'' sa le combinam bine. Daca nu aveti blender, nucile se pot marunti in rasnita de cafea, cu un cutit mare sau intr-un mojar. 
  5. Amestecăm nucile cu sfecla si gustăm. Adaugam mai multe condimente daca e nevoie. Gustul trebuie sa fie destul de neutru, usor dulce. Daca doriti salata să fie ceva mai picantă, puteti adauga si niste ceapa tocată fin în compoziţie. Mie îmi place s-o adaug doar ca decor la servire.  
  6. Aşezăm salata sub orice formă dorim, spre exemplu sub formă de biluţe aşa cum am făcut eu sau pur şi simplu aşezată frumos în farfurie. Decorăm cu nişte ceapa, verdeaţa, seminţe de rodie şi servim imediat sau o lăsăm un pic să se întrepătrundă gusturile.

Comentarii

Postări populare