Piatra de Alaun: Proprietati si Utilizare



Printre primele mele ,,descoperiri'' de cand am inceput sa ma preocup intens de un stil de viata sanatos a fost  piatra de alaun, alternativa la deodorantul din comert. Alaturi de renuntarea la alimente procesate pline de E-uri, a renunta la cosmeticele toxice este unul dintre primii pasi pentru a mentine corpul in echilibru. In loc de antipersperant am folosit mai multe produse, astazi as vrea sa va prezint cea mai accesibila si mai simpla solutie, piatra de alaun sub forma de roll-on.

Ce este piatra de alaun?


Potassium alum este un mineral natural sub forma de cristal alb-translucid care provine din minele de alaun sau zacamintele de suprafata. Se comercializeaza sub forma de piatra bruta, pudra sau slefuit si ambalat astfel incat sa poate fi folosit direct ca un deodorant.
Atentie! A nu se confunda potassium alum cu ammonium alum, piatra de alaun sintetica fabricata industrial mai ales in China.

Proprietati:

  • antiseptice => inhiba dezvoltarea bacteriilor si a fungilor responsabile in mare parte pentru mirosul neplacut in zonele cu transpiratie 
  • astringente => restrange porii diminuand transpiratia
  • hemostatice & cicatrizante => ajuta la vindecarea taieturilor care pot aparea cand folosim lama de ras
  • calmante => amelioreaza pielea iritata, intepaturi de insecte etc

Piatra de Alaun vs. Antiperspirant 


1. Piatra de Alaun strange porii si inhiba dezvoltarea bacteriilor, insa nu blocheaza transpiratia si lasa pielea sa respire spre deosebire de antiperperantele din comert. Din acest punct de vedere nu poate fi considerata un antipersperant. Insa persoanele cu o transpiratie moderata si care nu miroase urat in sine (din cauza aciditatii in organism) vor fi complet multumiti de rezultat. La mine functioneaza si cunosc multe persoane care o folosesc cu acest scop.

2. Printre o multime de substante sintetice si toxice, antipersperantele contin aluminiu si parabeni, ambele puse in legatura cu dezvoltarea cancerului, mai ales a cancerului de san. Desi aceasta chestiune inca ramane subiectul  dezbaterilor si legatura evidenta intre folosirea deodorantelor si cancer de san nu a fost demonstrata, nu cred ca s-ar vorbi de 10 ani despre acest subiect in toate comunitatile cu orientare eco  daca nu ar fi nici un motiv de ingrijorare. Desi piatra de alaun contine aluminiu,  se pare ca acesta nu este absorbit prin piele din acest compus. Studii legate efectiv de piatra de alaun inca nu exista. Voi mai studia subiectul si va tin la curent. De ce eu personal nu ma ingrijorez din cauza alumniului din piatra de alaun este pentru ca 1. am citit articole scrise de persoane avizate (care nu vand nimic) care spun ca absorbtia este improbabila si riscul in orice caz este minim si 2. alaunul este folosit din cele mai vechi timpuri, inlcusiv in Ayurveda, inclusiv intern.

3. Piatra de Alaun nu contine parfum sau alte principii non-active care pot cauza alergii si iritatii. Este deci 100% naturala, hipoalergena, noniritanta si nontoxica.

4. Alaunul are o utilizare versatila. Poate fi folosit ca deodorant pentru subrat, dar si pentru fata, picioare, axila etc. dupa ras, pentru intepaturi, taieturi minore. 

5. Nu lasa nici un fel de urme pe piele sau haine. 

6. Este o solutie super economica. Eu am acest deodorant de jumatate de an si nu cred ca am utilizat mai mult de 1/3 din el.

Cum se utilizeaza? 

 Se aplica ca un deodorant pe pielea umeda. Daca pielea este uscata, piatra se umezeste putin si apoi se aplica pe piele. Pentru un miros placut, poate fi umezita cu o apa florala. Lasa o pelicula fina invezibila pe piele. Este bine sa aplicati piatra de mai multe ori pe piele, nu o data cum faceti cu un deodorant normal. 

Piatra se pastreaza neaprat uscata si ferita de lumina. De asemenea, trebuie avut grija sa nu cada pentru ca se sparge si apoi va fi mai greu de utilizat.

Unde se gaseste?

Gasiti piatra de alaun sub diverse forme mai ales in magazinele online. In multe magazine naturiste se gaseste sub forma de deodorant. Firma nu conteaza, important este sa fie 100% potassium alum. Pretul depinde gramaj si calitatea ambalajului (comod de utilizat, sa nu cada piatra din el usor etc), in jur de 17-30 lei. Pulberea de alaun poate fi folosita pentru a prepara un deodorant hand made.

UPDATE. Piatra de Alaun se gaseste acum si in magazinul meu Vede Store!http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=227&category_id=63

Comentarii

  1. Este excelenta. Mi-am cumparat saptamana trecuta de la un magazin de produse naturiste din Timisoara, marca Mayam si sunt foarte multumita de ea. Pe langa faptul ca este natural si nu impiedica procesul natural de transpiratie, nu lasa urme albe pe piele sau haine. Pretul de 13 lei este foarte bun avand in vedere ca tine cateva luni. Il recomand cu incredere!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare