Q&A: Ce produse putem folosi pentru o igiena orala buna?


Salutare dragii mei cititori! Dupa o pauza lunga, revin la rubrica Q&A si o sa incerc incet-incet sa raspund la intrebarile voastre. Astazi avem o intrebare de la Andreea A., care sta de multisor in ,,sertar'':

 ,,Buna, stiu ca pare cam deplasata intrebarea dar ce pasta de dinti si ce apa de gura folosesti? Am incercat in ultimul timp ceva naturist pe baza de argila. Am tot vazut ca ar fi ok solutia cu sare pentru clatire dar are si efecte negative se pare si ar duce la aparitia cariilor. Stii ceva de asta?''

Draga Andreea iti multumesc pentru intrebare, intrebarea nu e deloc deplasata. Igiena orala este la fel de importanta ca si alimentatia si orice alt lucru care constituie rutina zilnica pe care Ayurveda pune atat de mult accent.

Ayurveda recomanda o rutina destul de complexa de dimineata. Despre asta intr-un articol separat. Din pasii care tin de ingrijirea cavitatii bucale sunt 2: spalarea dintilor cu pudra de plante speciale si gargara cu ulei de susan (,,oil pulling'' un procedeu devenit foarte cunoscut in ultimul timp in SUA).

 Plantele care se folosesc pentru ingrijirea cavitatii bucale sunt de obicei plante amare si astringente cu efect antiseptic, de exemplu scoarta de stejar, salvia, neem, trscot, cuisoare etc. De asemenea, se folosesc si unele minerale, de exemplu piatra de alaun procesata in anumit fel. Din cate vezi, diferenta fata de rutina moderna de ingrijire a dintilor este total diferita: pudra de plante vs chimicale, gust amar-astringent vs gustul dulce al pastei de dinti obisnuite.

Sa fim realisti, pudra de plante nu este intotdeauna cel mai comod lucru de folosit. De aceea, pt. cei care vor o pasta de dinti, recomand si paste de dinti bio, de preferat cat mai naturale. Nu toate pastele de dinti bio sunt naturale. Iar digestia, stii foarte bine, incepe din cavitatea bucala. Deci nu merge scuza ,,oricum o scuip'' :). Asa ca iti  recomand sa verifici fiecare ingredient al pastei cat de sigur e pt. consum. Pe net sunt o gramada de info dc. dai search cu denumirea ingredientului. Pasta de dinti despre care vorbesti ca e pe baza de argila este cel mai probabil de la Viva Natura. E o pasta buna, unele dintre pastele lor sunt 100% naturale si de aceea le-am ales si eu pentru magazin. Problema este ca nu au gust bun (pentru mine nu-i problema, v-am spus o pasta de dinti buna trebuie sa fie amara) si ca sunt pentru multi oameni prea abrazive. Am mai folosit pasta de dinti bio de la Lavera si Eco Cosmetics si mi-au placut foarte mult, urmeaza sa le verific ingredientele si care's bune le bag in magazin. Daca gasiti o pasta de dinti buna, dati de veste!

In ceea ce priveste sarea, cunosc multi oameni care o folosesc pentru ingrijirea cavitatii bucale (spala cu ea direct, o dizolva in apa si fac gargara). Nu am auzit ca ar avea efecte negative si nu vad nici un motiv sa cred asta. Singurul lucru pe care ti l-as recomanda este sa folosesti sare pura, nerafinata, neiodata, fara antiaglomeranti. O gasesti la plafare. Reminder: Cauza nr. 1 a cariilor este zaharul rafinat. 

De asemenea cunosc foarte multe persoane care folosesc bicarbonat de sodiu pur pentru a spala dintii si sunt foarte multumiti. Fiind foarte abraziva, n-as recomanda soda pt. toata lumea, insa e de incercat. Inalbeste foarte bine dintii. Bicarbonat pur tot in magazine naturiste, cel din supermarket pt. gatit nu-i bun.

Andreea, sper ca am raspuns cat de cat la intrebarea ta. Urmeaza si o reteta de pasta de dinti homamade.
Va imbratisez cu mare drag pe toti, sa fiti sanatosi!




Comentarii

Postări populare