Prajitura cu Prune şi Nuci din Aluat 100% Integral & Fermentat



Aceasta prăjitura a ieşit pur şi simplu DIVINĂ! Gustul deosebit se datoreaza prunelor pe care le-am scăzut până la consistenţă de dulceaţă. Este o prăjitură sănătoasă, super consistentă şi nutritivă. Cu toate că conţine aşa alimente grele (in sens ayurvedic) ca făina de grâu, iaurt şi ouă, eu am simţit-o ca fiind uşoară pentru digestie. Sunt sigură că este datorită aluatului fermentat. Click aici pentru mai multe info despre înmuierea şi fermentarea cerealelor.

Recomandări ayurvedice

Aceasta prajitura este foarte bună pentru tipologiile Vata şi Pitta. În schimb trebuie consumată doar ocazional de către persoanele Kapha, eventual alături de un ceai concentrat cu condimente.

Ingrediente:


- 1 cană (200ml) făina integrală de grâu (de preferat alac bio)
- 1 cană făină integrală de ovăz
- jum. cană faina integrală de orez
- 2 ouă de ţară
- jum. cană iaurt de casă
- un bol prune mărunţite
- jum. linguriţă bicarbonat pur
- 1/4-1/3 cană zahăr nerafinat/sucanat/jaggery/rapadura
- 1 lingură ghee - poate fi inlocuit cu unt topit/ unt de cocos
- opţional nuci mărunţite  pentru a presăra deasupra (eu am folosit caju, migdale si cocos razuit)

Mod de preparare:


1. Amestecaţi uşor făinurile cu iaurt până toată făina este bine înmuiată. Nu frământaţi. Acoperiţi bolul cu un capac şi lăsaţi într-un loc cald peste noapte (aprox. 12 ore).
2. A doua zi adăugaţi in acest aluat putin bicarbonat, amestecaţi uşor cu degetele.
3. Pregatiti celelalte ingrediente: taiati prunele, bateti ouale, maruntiti nucile. Preîncălziţi cuptorul la 180 grade C.
Daca doriti ca prajitura sa aiba un gust si o textura speciala, puteti pune prunele la inabusit la foc mic pana se elimina apa si sucul lor incepe sa formeze o substanta gelatinoasa. Nu este obligatoriu, puteţi pune prunele crude, însa din experienţa mea aşa iese mult mai gustos.
4. Adăugaţi la aluat oua, ghee, puţin zahar şi amestecaţi uşor cu degetele. Aluatul trebuie să fie de consistenţa unei smântâni grase. Dacă este prea lichid puteţi adăuga puţină făină sau nişte fulgi de ovăz.
5. Turnaţi aluatul intr-o formă unsă sau tapetată cu hârtie. Turnaţi deasupra prunele, presăraţi cu puţin zahăr şi nuci. Coaceţi în jur de 30 de minut, până prăjitura devine aurie şi scobitoarea iese curată.

Serviţi cu un ceai negru cu ghimbir sau un ceai din condimente.

Comentarii

Postări populare