Supa Rece de Vară din Iaurt şi Castravete



Genul acesta de supă se întâlneşte în bucătăria foarte multor culturi. În Bulgaria, Albania şi încă câteva ţări balcanice se numeşte tarator, în Grecia tzatziki, în India raita. Ingredientele pot varia, însă combinaţia iaurt-castravete, plus condimente, usturoi sau verdeaţa este destul de răspândită. În India raita nu se face doar din castravete, ci din multe legume şi diferă de preparatele altori bucătării mai ales prin tarka (condimente încălzite în ulei sau ghee) care se adaugă la sfârşit. Reţeta de raită de sfeclă cu tarka o aveţi aici.

Varinata care îmi place mie cel mai mult este cea care respectă principiile bucătăriei ayurvedice. Nu am folosit usturoi care în stare crudă e destul de iritant şi nerecomandat mai ales pentru anotimpul Pitta (vara). Am folosit în schimb condimente neutre care îi dau o aroma fină şi ajută mult la digestie. De asemenea, am folosit lapte bătut proaspăt preparat din lapte crud în loc de iaurt acid şi gras din comert care din nou dezechilibrează Pitta.

Este una dintre cele mai faine mâncăruri pentru zilele calde de vară. Este răcoritoare şi hidratantă, nutritivă, dar destul de uşoară pentru digestie. Nu întâmplător corpul nostru cere vara mâncăruri mai uşoare, multe fructe şi legume proaspete, focul digestiv fiind mai slab în zile foarte călduroase. În plus, legume şi fructe hidratează foarte bine.

Ingrediente

- 2 persoane-


  • 3 castraveţi medii
  • 1/2 l lapte bătut sau puteţi folosi iaurt, chefir proaspăt preparat din lapte de la ţară
  • 1 linguriţă sare de rocă neiodată 
  • 1/2 linguriţă seminţe de chimen
  • 1/2 linguriţă seminţe de coriandru
  • 1/3 linguriţă pulbere de ghimbir


de asemenea merge adăugată verdeaţă, mai ales frunze proaspete de coriandru sau mentă

Preparare

-5 minute-

  1. Căliţi seminţete de coriandru şi chimen într-o tigaie 1-2 minute amestecând des până apare o aromă fină. Apoi râşniţi-le. Eu fac de obicei acest amestec într-o cantitate mai mare, pentru câteva zile. Puteţi adăuga şi seminţe râşnite fără să le căliţi, dar aroma şi propietăţile sunt potenţate în acest fel. 
  2. Daţi castraveţii pe răzătoare. Eu le-am ras destul de mare pentru a mânca cu lingura. Dacă doriţi să fie de băut, mai aproape de tarator, răzuţi foarte fin. 
  3. Adăugaţi lapte bătut şi condimente, amestecaţi bine. 
  4. Serviţi imediat ca o masă separată sau alături de o masă uşoară (de exemplu orez)



 Aici avem o raită clasică, cu tarka (din seminte de mustar si chimen), însă nu mi-a placut aceasta variantă pentru raita de castraveţi şi prefer să adaug condimentele direct, eventual călindu-le pe uscat în prealabil. E chestiune de gust. Va indemn să experimentaţi cu acest preparat simplu, dar atat de bun.

Comentarii

Postări populare